Annons
X
Annons
X

4 000 svenska hemsidor hackade från Turkiet

Tusentals svenska hemsidor attackeras av turkiska hackare. Natten till lördag raderades nästan 4 000 hemsidor. I vissa fall lämnar hackarna även ett politiskt budskap.

Ett budskap som lämnats av hackarna på en av hemsidorna.
Ett budskap som lämnats av hackarna på en av hemsidorna.

När Dennis Lood gick in på sitt företags hemsida möttes han av arabisk text och musik.

– Det stod även på engelska: ”Du har blivit förbannad eftersom du har ett svenskt företag”. Hackarna hade skrivit att de kommer att fortsätta med sina attacker om jag återställer hemsidan, berättar han.

Det här hände för några veckor sedan. Dennis Lood äger en affär i Malmö som säljer vinylskivor och hemsidan är en presentation av företaget. Kunder kan även beställa varor via den.

Annons
X

– Attacken hade utförts under en helg så jag fick vänta till måndag innan hemsidan kunde återställas.

Dennis Lood kopplar attacken till hoten som förekommit i samband med publiceringen av Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Men han tycker att det är märkligt att små företag drabbas

– Man hade hört talas om att svenska storföretag som till exempel Volvo hade blivit attackerade. Själv tar jag inte detta som något hot men jag är glad att det är borta från min hemsida.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Natten till lördagen drabbades 3 848 svenska hemsidor som låg på ett webbhotell. Attacken var ett svar på tidigare intrång i webbhotellet Proinets servrar då 1 600 hemsidor raderades.

  – De hade försökt i flera timmar innan de till slut lyckades ta sig in i systemet. Tre av våra servrar drabbades. Två av dem har vi lyckets återställa, berättar Kjetil Jensen som är support på Proinet.

  Både det tidigare angreppet och det i lördags natt spårades till datorerna i Turkiet men enstaka finns även i Kanada.
  Attackerna har utförts av olika grupper men Kjetil Jensen säger att de verkar tävla mot varandra i vem som kan slå ut flest hemsidor.
  Proinet har anmält händelsen till polisen.

  – Det handlar om en typ av hacktivism. Just turkiska hackare har varit mycket aktiva under de senaste veckorna, förklarar Per Hellqvist, som är säkerhetschef på it-företaget Symantec.
  Han berättar att hackarna ger sig på hemsidor som har sämre säkerhet och enda sättet att skydda sig på är att hålla systemen uppdaterade.

  Annons
  Annons
  X

  Ett budskap som lämnats av hackarna på en av hemsidorna.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X