Annons
X
Annons
X

3D-skrivare nära brett genomslag

Beroende på vem som tillfrågas så kan 3D-skrivare vara allt från en hajpad gimmickprodukt till något som kommer att revolutionera hela tillverkningsindustrin – ja rent av hela världsekonomin.

Oavsett perspektiv är det bara att konstatera att 3D-skrivarna blivit bättre, billigare och mer lättillgängliga. Dessa tre faktorer brukar, när de sammanfaller, vara en god indikation på att en ny teknologi är nära sitt stora genombrott.

Att skriva ut tredimensionella saker – inte text eller bilder på papper – har fortfarande en aura av science fiction över sig. Men det är verklighet på ett helt annat sätt än de flygande bilar som fortfarande utgör själva sinnebilden för framtiden.

Det är inte fråga om någon Replicator som i ”Star Trek”. Det går inte att be om en kopp te och få en kopp te materialiserad framför sig, skapad ur ren energi som i ”The Next Generation”.

Annons
X

På den nivån är vi inte idag. Verklighetens 3D-skrivare kommer inte närmare science fiction än att de faktiskt är en bit på väg till att bli självklonande – det vill säga att flera modeller faktiskt klarar av att skriva ut nya delar av sig själva, om än inte de mer komplicerade komponenterna.

3D-skrivare
är på intet sätt en ny uppfinning. Redan på 1970-talet dök de första maskinerna som kunde skriva ut tredimensionella objekt upp på marknaden. Men som alltid när det handlar om ny teknik så var de första maskinerna enormt dyra, abnormt stora och i jämförelse med dagens apparater dessutom rätt dåliga.

Sedan de första modellerna har det utvecklats flera olika metoder för att göra den här typen av utskrifter. De flesta bygger på principen att skrivaren värmer upp ett plastmaterial och bygger lager på lager av materialet för att framställa det tredimensionella objekt som man matat in en ritning på.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Idag går det att köpa en färdigmonterad och körklar 3D-skrivare för under 500 dollar och om man är beredd att montera själv går det att hitta kit som bara kostar hälften så mycket. De enklaste maskinerna skriver oftast ut relativt små objekt i plast. Dyrare maskiner kan inte bara skriva ut större saker, de ger en bättre kvalitet och kan ofta hantera andra material som metall och textil också – ibland flera material samtidigt.

  Analysföretaget Gartner skriver i en färsk analys att 3D-skrivarteknik vänder upp och ned på ”design-, prototyp- samt tillverkningsprocesser inom ett brett spann av industrier”.

  Företagets analysansvarige Pete Basiliere säger att det finns ett stort intresse kring tekniken oavsett om man tittar på nuvarande tillämpningar inom medicinindustrin och tillverkningsindustrin eller mer futuristiska idéer om att placera gigantiska 3D-skrivare på månen för att bygga delar till rymdskepp och rymdbaser. Men den här hajpen har en baksida, menar han:

  – Det gör att många människor tror att den här tekniken ligger flera år in i framtiden, när den är tillgänglig här och nu och dessutom överkomlig för de flesta intresserade företag.

  Men även om dessa dyrare maskiner fått ett stort genomslag i många branscher och inom många områden, från medicinska proteser till prototypbyggen inom flygindustrin, så är det de billigare maskinerna som ofta uppmärksammas. Den här typen av teknologi har helt enkelt aldrig varit tillgänglig för de stora massorna tidigare.

  Att utvecklingen nått den här punkten handlar till stor del om projektet Reprap, som startades 2005 med målet att utveckla en 3D-skrivare från grunden som skulle kunna kopiera sig själv. Gruppen släppte sin första maskin år 2007 och har sedan dess släppt ytterligare tre varianter. Men det verkliga bidraget är att de släppt alla sina landvinningar – samtliga komponenter och all mjukvara – som öppen källkod. På så sätt har andra kunnat vidareutveckla sina egna maskiner.

  Detta har lett till en lavin av nya 3D-skrivare de senaste fem åren. Och dessa verkligt överkomliga 3D-skrivare har blivit ett slags symboler för den allt större så kallade maker movement-trenden och för gemensamma makerspaces, ett slags gör-det-själv-verkstäder där det finns utrustning för att konstruera och bygga saker. I Malmö finns en liknande anläggning sedan några år tillbaka och i Stockholm håller Stockholm Makerspace på att öppna i centrala lokaler.

  Trenden visar inga tecken på försvagning och 3D-skrivarna lär bara bli vanligare.

  Näringslivs mest delade på Facebook just nu:

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X