Annons
X
Annons
X

39-åringen skulle utvisas: ”Hanteringen behöver granskas”

Den 39-årige mannen från Uzbekistan som misstänks för terrordådet i Stockholm var efterlyst och skulle utvisas. Tidigare hade han fastnat i Säpos underrättelseregister.

Men Stockholmspolisen, som skulle utföra utvisningen, fick inga uppgifter om att mannen var aktuell hos Säpo.

Terrordådet i Stockholm
Polis vid Drottninggatan i Stockholm på söndagen.
Polis vid Drottninggatan i Stockholm på söndagen. Foto: Adam Wrafter

Nya uppgifter avslöjade på söndagen att den misstänkte gärningsmannen ansökt om uppehållstillstånd i Sverige, men fått avslag hos Migrationsverket.

Under en presskonferens gick polisen ut med att den misstänkte kommit till Sverige 2014. I juni 2016 fick han avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och i december i fjol gick tidsfristen ut. Det dröjde dock ett par månader till innan Migrationsverket lämnade över verkställigheten till polisen, som alltså fick till uppgift att föra den nu anhållne mannen ut ur Sverige.

Men 39-åringen, som nu misstänks ha dödat fyra personer och skadat många fler, avvek efter utvisningsbeslutet och efterlystes i februari i år.

Annons
X

– Polisen i Stockholm tog hand om det här i mitten av februari och utifrån den fakta vi har nu följde det inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Det var ingen särskild flaggning kring det här ärendet, säger Jan Evensson, regional kommenderingschef hos polisen.

Den misstänkte gav tidigare vid ett tillfälle utslag i Säkerhetspolisens radar. Det var under förra året som han dök upp i Säpos underrättelseregister, uppgifterna följdes upp men ledde inte till någonting.

Enligt Säpo är det för tidigt att säga något om hur ärendet hanterats med tanke på att mannen gömde sig.

– Det är för tidigt att säga, Säkerhetspolisen har inte varit inblandade i asylprocessen, vi har inga kommentarer på det, säger Säpos presschef, Nina Odermalm Schei.

Ni hade ändå något på den misstänkte mannen tidigare, sen inträffar det här attentatet. Kan ni säga något om det?

– Det är också för tidigt att säga något om det. Det vi hade var underrättelseinformation under förra året. Det var enstaka uppgifter som inte gick att belägga, säger Nina Odermalm Schei.

Finns det någon del i det här där Säpo behöver kontrollera sitt eget agerande?

– Jag tror att det kommer att finnas anledning att genomlysa det här på alla möjliga sätt, nu fokuserar vi på utredningen, säger Nina Odermalm Schei.

Inte heller Migrationsverket vill svara på frågor om den misstänkte gärningsmannen eller hur ärendet kring hans utvisningsbeslut hanterats.

Polisen uppgav samtidigt under presskonferensen att det handlade om ett rutinärende. Enligt polisuppgifter till SvD har 12 500 personer med avvisningsbeslut avvikit.

Statsminister Stefan Löfven säger till TT att han är frustrerad över uppgifterna om att den misstänkte terroristen hade ett utvisningsbeslut som inte verkställdes och att möjligheterna att verkställa utvisningar måste bli bättre.

Inrikesminister Anders Ygeman säger till SvD att det är olyckligt att den misstänkta kunnat avvika.

– Det är naturligtvis olyckligt och avvisningen borde ha verkställts. Men vi har vidtagit ett stort antal åtgärder och återvändandet har ökat med 55 procent, men det räcker inte. De som har skyddsskäl ska få stanna, medan andra måste lämna landet.

Vad anser du om polisens arbete?

– Det är för tidigt att svara på, men polisen har hittills gjort 450 förhör och anhållit två personer.

På frågan om det kan komma lagändringer runt verkställanden av avvisningar säger Anders Ygeman att man redan börjat med lagstiftningsarbete, med riskbaserade arbetsplatskontroller, indragen dagersättning för asylsökande som fått avslag och kraftigt ökat antalet förvarsplatser.

Liberalernas rättspolitiske talesperson säger till SvD att hanteringen behöver granskas.

– Så småningom är det viktigt att utreda Säpos och polisens hantering av det här, de kände till uppgifter om mannen men avskrev honom. Nya uppgifter som kan tillkomma måste också granskas, säger Roger Haddad (L).

Ytterligare en person anhölls under helgen, skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord. Enligt polisen har ”knappt” fem personer frihetsberövats.

Nio personer vårdades ännu på olika sjukhus i Stockholm på söndagskvällen. Fyra av dem allvarligt skadade, två får intensivvård. Totalt har fyra personer avlidit.

Annons

Polis vid Drottninggatan i Stockholm på söndagen.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X