Annons
X
Annons
X

39-åring hackade polisens register och sålde uppgifter

Under en husrannsakan i ett narkotikaärende hittades en chattkonversationer som avslöjade stora dataintrång, bland annat i polisens interna register. Nu åtalas en 39-årig man som tros ha försett kriminella med rika svenskars personuppgifter.

Foto: Øijord, Thomas Winje / TT

Vid ett tillslag i Eskilstuna hösten 2013 beslagtog polisen en dator som innehöll illavarslande chattkonversationer. Husrannsakan rörde egentligen narkotika, men i datorn hittades konversationer där en person i kontakt med kriminella påstod sig ha tillgång till polisens spaningsregister.

Uppgifterna var så allvarliga att Säkerhetspolisen, Säpo, kopplades in.

Utredningen blev svår. Personerna var datorkunniga och gömde sig bakom säkerhetsanordningar som Mats Ljungqvist, åklagare vid Nationella åklagarkammaren, kallar ”närmast militära”.

Annons
X

Snart fick polisen upp ögonen för en 39-årig man i Ludvika. 39-åringen hade tagit sig in i olika register och där hittat uppgifter om förmögna svenskar och svenskar som precis flyttat utomlands.

Med hjälp av uppgifterna utförde flera personer grov bedrägerier mot svenskarna genom att bland annat beställa nya kreditkort i deras namn. Förra veckan dömdes fyra män för bedrägerierna vid Södertörns tingsrätt.

Åtalet mot 39-åringen lämnades in först under fredagen. Åklagaren Mats Ljungqvist säger att Säpos insatser varit avgörande.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Personerna har varit oerhört duktiga på att gömma sig. Dels via VPN-tullar och dels via heldiskkryptering på hårddiskarna. Åtgärderna har varit närmast militära. Det fantastiska är att Säkerhetspolisen ändå lyckats komma in i datorerna, säger han.

  Enligt Mats Ljungqvist var arbetet så banbrytande att Säpo under utredningen utvecklade nya metoder som nu kommer att föras vidare.

  – Det här visar att bara vi har resurser så ligger vi i framkant, säger Mats Ljungqvist.

  **39-åringen åtalas för **dataintrång, bedrägeri samt medhjälp till försök till bedrägeri.

  Mats Ljungvist säger att 39-åringens påstående i chattkonversationerna om att han haft tillgång till polisens spaningsregister var en lögn.

  – Detta var ju oerhört allvarligt och vi har lagt ner mycket resurser på att reda ut påståendet. Jag kan nog säga med 100 procents säkerhet att han inte haft tillgång till registret, säger Mats Ljungqvist.

  Vad 39-åringen däremot haft tillgång till är Polisens person- och adressregister, Ppa. De flesta av uppgifterna i registret är offentliga via andra databaser, men i registret finns också uppgifter om personer med skyddad identitet.

  – Användarkontona har figurerat i kriminella miljöer. Det är ju allvarligt eftersom det handlar om ett polisiärt register, säger Mats Ljungqvist.

  39-åringen tros ha fått tillgång till Ppa genom att kapa inloggningsuppgifter från åklagare och andra personer inom Domstolsverket.

  – Anledningen till att Säkerhetspolisen kopplades in är att detta bedömdes som systemhotande brottslighet, säger Mats Ljungqvist.

  39-åringen åtalas också för att ha hackat sig in hos ett företag och där stulit spelkoder till ett värde av 260 000 kronor. En del av koderna har sålts vidare via säljsajter på internet.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Øijord, Thomas Winje / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X