Annons
X
Annons
X

38 flickor utsattes för sexbrott på festivalen

Under några dagar i augusti 2014 och 2015 rapporterade polisen ett mycket stort antal sexuella ofredanden i Kungsträdgården i samband med We are Sthlm-festivalen. Det visar SvD:s genomgång av polisanmälningarna.

De flesta av dem var mot flickor under 15 år.

Sexövergrepp i offentliga miljöer
Foto: Alexander Tillheden/Stockholms kulturfestival och Tomas Oneborg

Polisen har registrerat ett mycket stort antal sexuella ofredanden under festivaldagarna i Kungsträdgården i Stockholm 2014 och 2015. Det visar SvD:s genomgång av polisens utdrag ur anmälningssystemet.

Totalt 38 ärenden finns registrerade i samband med ungdomsfestivalen We are Sthlm 2014 och 2015, några samband är dock inte klarlagda.

Anmälningarna av övergreppen skedde i Kungsträdgården eller på Kungsträdgårdsgatan mellan eftermiddagstid fram till efter midnatt under dagarna då festivalen var i full gång.

Annons
X

Bakom varje fall av anmälan finns en person som blivit utsatt för sexuellt ofredande, uppgifterna i systemet sätter inga samband mellan händelserna utan visar endast upprättade anmälningar.

Det är vad alla är kritiska till, att vi inte kommunicerade ut det trots att vi kände till det.

17 sexuella ofredanden rapporterades in 2014 och 19 i fjol. Av dessa gällde 10 respektive 13 personer under 15 år. I två fall var den utsatta 18 år eller äldre.

De allra flesta av fallen av övergrepp är mot flickor under 15 år visar SvD:s genomgång av anmälningarna i Kungsträdgården 2014 och 2015. Foto: Tomas Oneborg

Dessutom finns två registrerade fullbordade våldtäkter utomhus mot en flicka mellan 15–17 år i Kungsträdgården under festivallördagen 2014 och mot en kvinna i Berzelii park en lördag i fjol.

Som SvD berättat tidigare så hade pressavdelningen hos polisen i Stockholm kännedom om fallen, men valde att inte lägga ut något om övergreppen på sin hemsida.

– Jag utgår från att informationen nådde vår avdelning, rutinen är att allting ska gå till presstjänsten. Sen görs det avvägningar över vad vi kommunicerar. Det är vad alla är kritiska till, att vi inte kommunicerade ut det trots att vi kände till det, sa Varg Gyllander, chef på polisens pressenhet i Stockholm, till SvD tidigare i dag.

**SvD har sökt Varg Gyllander **med en fråga som många ställer sig nu; uppenbarligen finns ett stort antal övergrepp registrerade, men har polisen lyckats lagföra gärningsmännen?

Gyllander har inte kunnat nås för en kommentar.

Även SvD har tagit del av polisens interna PM från festivalen. Såhär skriver polisen fredagen den 14 augusti i år.

"Även denna kväll var det många yngre män som uppträdde dåligt i publikhavet. Kommenderingen arbetade väldigt hårt med att förebygga sexuella ofredanden genom att observera och säga till personer. Dock blev flera omhändertagna då det föreföll vara stor risk att de skulle begå sexuella ofredanden genom sitt sätt att röra sig i publikhavet framför stora scenen"

Övergrepp togs inte upp: ”Finns tystnadskultur” svd.se
Annons
Annons
X
Foto: Alexander Tillheden/Stockholms kulturfestival och Tomas Oneborg Bild 1 av 2

De allra flesta av fallen av övergrepp är mot flickor under 15 år visar SvD:s genomgång av anmälningarna i Kungsträdgården 2014 och 2015.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X