Annons
X
Annons
X

33-årig fildelare anhållen

En 33-årig man från Västerås har anhållits för brott mot upphovsrätten. Efter ett tips från Antipiratbyrån gjorde polisen husrannsakan och hittade en server med bland annat runt 10 000 filmer i mannens källare, uppger lokala medier.

Av TT
(uppdaterad)

– Han hämtades till förhör och därefter beslutade jag att anhålla honom. Han satt frihetsberövad ungefär ett dygn men är nu släppt, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till Vestmanlands Läns Tidning.

33-åringen misstänks ingå i ett fildelningsnätverk, men för närvarande finns ingen ytterligare misstänkt.

– Vi får se vad den tekniska undersökningen ger för resultat. I och med att det handlar om en server så kan de andra fildelarna finnas i Sverige eller utomlands, det går inte att säga nu, säger Fredrik Ingblad.

Annons
X

33-åringen nekar till brott och har i förhören uppgett att han trodde att servern innehöll datorspel.

Antipiratbyrån skriver på sin hemsida att den beslagtagna servern innehåller 90 terabyte (TB) upphovsrättsskyddat material. En terabyte är drygt 1 000 gigabyte (GB) och de största hårddiskarna som säljs till vanliga datorer ligger i dag på 2 terabyte.

”Vi betraktar mannen som en av de ledande inom warez-scenen (illegalt kopierat digitalt material) som står bakom all piratkopiering och polisinsatsen kommer att påverka flödet av piratkopior på internet. Servern var högt rankad. Ett antal respekterade releasegrupper hade möjlighet att ansluta till servern”, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Antipiratbyrån uppger vidare att man kommer att begära ett skadestånd av mannen beräknat på de 10 000 filmerna.

Fler artiklar om fildelning svd.se Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X