Annons
X
Annons
X

31-åringen: ”Jag visste inte att det var olagligt att länka”

En 31-årig man från Söderhamn länkade via sin hemsida till två elitseriematcher i ishockey för två år sedan. Nu åtalas han för brott mot upphovsrätten.

”Jag förstår inte åtalet över huvud taget. De försöker rida på vågen av alla nya lagar”, säger 31-åringen till SvD.se.

Foto: SCANPIX (ARKIV)

Under två tillfällen, i oktober och november 2007, länkade 31-åringen till streamade sändningar av ishockeymatcher. Sändningar som Canal+ ägde.

Kanalen har nu lämnat in en stämningsansökan mot 31-åringen.

– Det här är ett verk som omfattas av upphovsrätten. Min uppfattning är att han har haft en direktlänk till utsändningen och den har han delat med sig av till allmänheten. Han har helt enkelt tillgängliggjort verket, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson till SvD.se.

Annons
X

Att det här leder till åtal, har det någonting med den fällande domen i Pirate Bay-målet att göra?

– Den har jag inte tagit ställning till. Den ligger längre ifrån gärningsmannaskapet. De är dömda för medhjälp. Det här är en direkt spridning av verket.

Får man inte länka fritt på internet?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det som är avgörande är hur och var man länkar, och det beror på vad länken leder till. Om en länk leder direkt till en streamad sändning har du ju delat ut sändningen. Närmare upphovsrättsbrott än så kan man inte komma. Hans uppsåt har varit att dela med sig till allmänheten av det upphovsrättsskyddade materialet.

  31-åringen själv förnekar ett sådant uppsåt. Han förklarar för SvD.se att han drivit en chatt på hemsidan, där personer kunnat gå in och diskutera matcherna live. Inför en match fick han ett länktips av en utomstående, som han lade in på hemsidan.

  – Vid de här matcherna har det varit max 20 personer inne, och de flesta har själva Canal+. Jag tittade inte själv på matchen streamat, menar han.

  31-åringen anser inte att han begått en brottslig handling genom att lägga ut länken på sajten.

  – Jag har lagt ut länken på min hemsida men jag har inte begått brott eftersom jag inte laddat ner någonting. Det är inte jag som har streamat matchen så jag förstår inte åtalet över huvud taget. De försöker rida på den här vågen med alla nya lagar om piratkopiering. De vill hitta en syndabock.

  – Jag är inte heller ensam om det. Det är inte jag som kommit på den här idén. Det känns som att de har valt ut just mig ur mängden.

  Någonting Henrik Rasmusson avfärdar.

  – Vi kan inte välja ut syndabockar, vi agerar utifrån de anmälningar vi får in. Jag bedömer att det finns skäl att åtala och jag tror att det kommer bli en fällande dom.

  Är det straffbart att länka till exempelvis ett Youtube-klipp med upphovsrättsskyddat material?

  – I den här tekniska sfären kan jag inte i förväg tala om att ett visst yttre förfarande alltid är straffbart eller inte. Det finns så många parametrar vi måste ta hänsyn till. Man måste se till de individuella målen.

  Den åtalade 31-åringen menar att hemsidan, som inte uppdaterats på ett år och legat nere i ett par månader, var en hobbysyssla och står fast vid att han inte begått något brott.

  – Jag har bara lagt upp en länk. Jag visste inte att det var olagligt.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X