Annons

”30 000 affärsidéer väntar på företagare”

Johan Kreicbergs.
Johan Kreicbergs. Foto: Pressbild

Det finns många företag som bara väntar på att någon ska ta över dem. Trots det saknas en uttalad näringspolitisk idé om hur ägarskiften kopplade till små och medelstora företag kan underlättas, skriver Johan Kreicbergs, företagarekonom på Swedbank.

Under strecket
Publicerad

Det finns mycket att vinna på ett ökat företagande i Sverige. Det kommer att krävas fler innovationer och entreprenöriella initiativ för att möta de samhällsutmaningar vi står inför, och fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen.

Men antalet företagare i Sverige är förhållandevis få. Av samtliga sysselsatta är knappt 10 procent företagare och andelen har dessutom sjunkit under de senaste åren. Omkring en fjärdedel av svenskarna uppger att de vill starta företag, men få realiserar sina planer. Orsakerna är flera. Många tror att det skulle vara för osäkert ekonomiskt, andra oroar sig för att det skulle ta för mycket tid. Av dem som vill starta företag men inte har några konkreta planer på att göra det menar 34 procent att de saknar en färdigutvecklad affärsidé.

Annons
Annons
Annons