Annons

300 miljoner till steriliserade

Alla som ska ersättas för tvångssterilisering har nu fått sina pengar. Totalt har svenska staten betalat ut cirka 300 miljoner kronor i skadestånd till offren för steriliseringspolitiken under åren 1935-75.

Under strecket
Publicerad

Ansökningstiden till nämnden för steriliseringsersättning gick ut vid årsskiftet. I slutet av juni fattade nämnden beslut om det sista ärendet. Nu återstår att samla ihop statistiken och skriva en slutrapport till regeringen. Men uppskattningsvis har mellan 2 100 och 2 400 ansökningar om skadestånd för tvångssterilisering kommit in sedan nämnden började sitt arbete i juli 1999. Av dessa har knappt 80 procent fått ersättning beviljad.

- De som har fått avslag är framförallt personer som tror att de har blivit steriliserade, men där det inte har gått att finna några dokument som styrker detta. I stället kan personen ha genomgått en liknande operation. Det kan vara män som opererats för ljumskbråck och kvinnor som genomgått abort, säger Lena Mansnérus, handläggare. Bland dem som fått avslag finns också en liten grupp där nämnden bedömer att steriliseringen måste ha skett frivilligt. Personerna har i alla fall inte kunnat visa att de utsatts för påtryckningar.

Annons
Annons
Annons