Annons

Lydia Wålsten:300 miljarder senare, vad fick du för pengarna?

S behöver stärka den interna kulturen i frågan om bidragsfusk.
S behöver stärka den interna kulturen i frågan om bidragsfusk. Foto: Karin Wesslen/TT

Socialdemokraterna låter grundmurade i kampen mot bidragsfusk på nationell nivå. Men i lokalpolitiken ser det annorlunda ut. ”Kylskåpsbesök hos fattiga människor”, sade de i Sundbyberg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fusk i välfärden är ett stort problem. Sedan 2005 har 300 miljarder kronor betalats ut till personer som inte har haft rätt till ersättning, enligt den slutrapport som Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen presenterade i dag. En majoritet av utbetalningarna beror på att människor har lämnat felaktiga uppgifter till myndigheterna. Många har ljugit medvetet och gjort sig skyldiga till bidragsbrott. Om det inte hade fuskats alls och pengarna hade gått tillbaka som sänkt skatt, hade varje arbetande kunnat ha 50 000 kronor mer enligt Skattebetalarnas förenings Slöseriombudsman.

Studiens författare menar att knappt 6 av 100 kronor går till fel personer. Men de skriver att siffran är behäftad med stor osäkerhet – den kan vara högre och kartläggning är svårt. Var tionde person svarar samtidigt i en opinionsundersökning som delegationen har låtit göra med Kantar/Sifo att de känner någon som har försökt få bidrag på falsk grund. 70 procent av svenskarna ser fusket som utbrett eller mycket utbrett. En alarmerande siffra som tyvärr är begriplig i ljuset av de många rapporter om missbruk som har kommit.

Annons
Annons
Annons