Annons
X
Annons
X

30 svenskar till Georgien

30 svenskar ingår i den ­observationsgrupp som EU skickar till Georgien för att kontrollera att parterna ­håller sina löften i freds­avtalet efter kriget mellan Ryssland och Georgien. För OSSE är dock förhandlings­läget ­fortsatt låst med ­ryssarna om utökad ­bevakning.

Som ett led i det fredsavtal som arbetades fram mellan EU, företrätt av Frankrikes president ­Nicolas Sarkozy och den ryske presidenten Dmitrij Medvedev ska EU skicka en observationsstyrka på minst 200 personer till Georgien.

När dessa är på plats ska Ryssland inleda tillbakadragandet av sina styrkor och inom en månad ska samtliga ryska ­militärer ha lämnat Georgien. Avtalet gäller dock inte utbrytarstaterna Sydossetien och Abchazien, vilka Ryssland erkänt som självständiga stater.

Den här veckan åker därför 230 personer från EU till Georgien och av dessa är alltså 30 svenskar. Vid sidan av detta EU-uppdrag som är direkt kopplat till freds­avtalet har också OSSE (Organisationen för samarbete och säker-het i Europa) ett observationsuppdrag i Georgien sedan 1993. Enligt mandatet ska OSSE få ha åtta observatörer i Georgien, vilket inkluderar Sydossetien.

Annons
X

Direkt efter konflikten tog OSSE ett beslut att utöka observationsstyrkan med 100 personer. 20 åkte direkt och är på plats, det är kring de övriga 80 som diskussionerna nu har strandat.

– Vi ser ingen mening med att fortsatta förhandlingarna här i Wien. Det vi framför allt inte kan komma överens om är övervakarnas ansvarsområde, sade Antti Turunen, ordförande ­i OSSE:s permanenta råd.

Ryssland vill inte att de nya ­observatörerna ska bevaka Sydossetien, där det i dag finns minst tre gånger så många ryska soldater som före krigsutbrottet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tvisterna inom OSSE (där Ryssland ingår) kan tas som ­ytterligare ett tecken på vad som väntar den 15 oktober då EU och Ryssland ska träffas ­i Genève för att diskutera frågor kring Georgien som fortfarande är olösta.

  Konflikten i Georgien svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X