Annons

Svenska städer missar miljömål: ”Allvarligt”

Inte bara de tre storstäderna – flera mindre orter brottas också med höga luftföroreningar.
Inte bara de tre storstäderna – flera mindre orter brottas också med höga luftföroreningar. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Visby och Sundsvall har lika stora problem med luftföroreningar som storstäderna, visar en ny rapport. Luften i 30 svenska orter nådde inte miljökvalitetsmålen förra året.

Publicerad

Stockholm har länge haft problem med luftföroreningar, bland annat på Hornsgatan. Men nu visar en färsk rapport från teknikkonsultföretaget Ramboll att problemet med potentiellt farliga halter av PM10-partiklar inte bara finns i huvudstaden. Sammanlagt överskreds miljökvalitetsmålet för frisk luft förra året i 30 svenska kommuner, däribland mindre orter som Alvesta, Kil och Ljungby.

Miljökvalitetsmålen är dock högre satta än miljökvalitetsnormen. Tre svenska kommuner överskred 2018 även miljökvalitetsnormen för luftpartiklar – Visby, Sundsvall och Södertälje. Hornsgatan i Stockholm låg precis på gränsen till normen, men insamlandet av data stördes när en bil körde in i en mätstation, så uppgifterna är osäkra. Också siffrorna i Sundsvall bedöms som osäkra eftersom att instrumentet gick sönder 2018.

På Hornsgatan i Stockholm råder dubbdäcksförbund sedan flera år tillbaka.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons