Inte så farligt30 starka röster återger sexuella övergrepp

Roxane Gay slog igenom med essäsamlingen ”Bad Feminist” (2015).  Hon skriver också för bland annat The New York Times och The Guardian och är redaktör för litteratursajten The Butter. I ”Hunger. Historien om (min) kropp” (2018) skrev hon hur en våldtäkt som hon utsattes för vid 12 års ålder ledde till ätstörningar.  Nu är hon aktuell med en antologi om sexuella övergrepp.
Roxane Gay slog igenom med essäsamlingen ”Bad Feminist” (2015). Hon skriver också för bland annat The New York Times och The Guardian och är redaktör för litteratursajten The Butter. I ”Hunger. Historien om (min) kropp” (2018) skrev hon hur en våldtäkt som hon utsattes för vid 12 års ålder ledde till ätstörningar. Nu är hon aktuell med en antologi om sexuella övergrepp. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Metoo var ordet på allas läppar 2017. Nu kommer en amerikansk antologi om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier ut på svenska. Ida Therén har läst 30 angelägna röster och ställer sig frågan: vem har egentligen rätt att sörja våldet?

Under strecket
Publicerad
Roxane Gay

Roxane Gay

Foto: Jay Grabiec
Annons

Jag var så kaxig när metoo-debatten inleddes hösten 2017. Tänk att jag har klarat mig i 33 år utan att ha blivit utsatt för några sexuella övergrepp när det uppenbarligen är så vanligt. Tills för ett par månader sedan. Jag satt och skrev på ett café när en ung kille kom in. Han liknade någon. Plötsligt vreds tiden tillbaka och jag var fjorton år igen, på en soffa med en tonårig kille som tvingade mig att göra saker med honom som jag inte alls ville. Som jag gjorde, trots att min kropp skrek nej. Tårarna som jag har hållit undan i tjugo år bröt fram, över papperskoppen med kaffe.

Sexuella övergrepp har blivit så normaliserade i vår kultur att vi ofta inte ser dem förrän någon annan pekar ut att de är just det: Ett övergrepp. Som inte är okej.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons