30 år sedan Santana startade latinovågen

Under strecket
Publicerad
Annons

Med Santana, som precis besökt Norden, kom det stora genombrottet för latinpop. Hans blandning av rock, blues och latinamerikansk musik fick en hel värld att dansa. Albumet Abraxas med bland annat Oye como va blev en världssuccé 1970 och så sent som 1999 gjorde han en nästan osannolik comeback med albumet Supernatural som sålt 20 miljoner exemplar.
Det var i slutet av 60-talet som latinrocken fick sina första framgångar i USA. Rötterna fanns i Chicano Power Movement som kämpade för medborgerliga rättigheter för mexikan-amerikaner. Latinrocken kom framförallt från Los Angeles och San Francisco med band som El Chicano, Tierra, Malo, Azteca och Sapo.

I dag rullar salsavågen på med Ricky Martin som fick en världssuccé med Livin" la vida loca 1999, Shakira, Jennifer Lopez, Christina Aguilera, salsaprinsen Marc Anthony, mexikanska Los De Abajo, Manu Chao och Gloria Estefan. För att inte tala om svenska Mendez och Javiera eller Sergio Mendez & Brasil "66 om man är lagd åt latin-light. Till och med lettiska
schlagervinnaren Marie Naumova hade lite latinska rytmer i I wanna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons