Hälsa

3 myter om konditionsträning

Få hälsotrender omgärdas av lika många myter som konditionsträning. När Craig Ballantyne, uppfinnare av träningsprogrammet Turbulence Training och skribent i träningsbibel Men’s Health, släpper nya boken The Great Cardio Myth bestrider han flera av konditionsträningens etablerade sanningar: Lev längre! Gå ner i vikt! Se vacker ut naken!

Annons
X

Istället förespråkar han högintensiv träning, cirkelpass och styrketräningar minimerade till fyra minuter. Här följer tre av konditionsträningens tre största myter.

1. Konditionsträning är bäst för din kroppsbyggnad
Konditionsträning konsumerar både fett och mjuk muskelvävnad. Detta är missgynnsamt för din strandkropp och din matsmältning, hävdar Craig Ballantyne. Muskler bränner fler kalorier när de vilar. För en balanserad kroppsbyggnad vill du tappa fett och bygga muskler, vare sig du vill bli biffig eller slank.
– Det räcker med en snabb titt på 100 meters-löpare jämfört med 10 000 meters-löpare för att se att sprint är bättre än konditionsträning för kroppen.

2. Konditionsträning är bäst för hälsan
Samtidigt som all fysisk aktivitet är bättre än ingen alls, så visar undersökningar att kronisk konditionsträning till och med kan vara kontraproduktiv, menar Craig Ballantyne. Han refererar till en rapport från Copenhagen City Heart Study 2015 om att all konditionsträning över 3,2 mil i veckan är överflödig.
– Det är en obekväm sanning att löpargurus som Jim Fixx, Brian Maxwell och Micah True samtliga dog av hjärtproblem i 50-årsåldern.

3. Konditionsträning är effektivast för att gå ner i vikt
– En minut av högintensiv träning ger samma hälsoeffekter som 45 minuters konventionella aerobicövningar, säger Craig Ballantyne. Särskilt tre intervaller om 20 sekunder följt av två minuters vila. Sammanlagt 10 minuters träning inklusive uppvärmning och stretching.
Han påstår att 50 minuters kondition, fem dagar i veckan under sex månader, inte hade någon effekt på viktminskning. Förlorad vikt genom konditionsträning inkluderar även muskler, vilket försämrar matsmältningen.

Till Toppen