Annons
X
Annons
X

3 000-årig fornlämning på Österlen

En över 3 000 år gammal stensättning och förmodad offerplats - äldre och större än exempelvis Ales stenar - har hittats på en äng i trakten av Vitemölla på Österlen. Sannolikt är det den största stensättningen i hela norra Europa.

Av TT
[object Object]
Yttre stenkrets - Solgård, där solen går ner vid sommarsolståndet

Det förmodade bronsåldersfyndet har gjorts av privatforskaren och arkeoastronomen Bob G Lind, rapporterar Kvällsposten. Han har döpt stensättningen till Heimdalls stenar efter Odens son Heimdall som i Eddan beskrivs som den mest lysande solguden i världen.

Den två hektar stora kultplatsen är formad som ett jättelikt solur och inkluderar en stor fallossymbol i rak nordlig riktning. Enligt Lind markerar stenarna soluppgång och solnedgång vid vissa tidpunkter som sommarsolståndet, höstdagjämningen och vintersolståndet.

Fyndet har ännu inte anmälts officiellt till Riksantikvarieämbetet (RAÄ) men undersöktes enligt Skånska Dagbladets nätupplaga av länsantikvarie Thomas Romberg i fredags. Han bekräftar att stensättningen ligger i ett tydligt mönster. Det är beläget på mark tillhörande Region Skåne.

Annons
X

Fornlämningen har också inspekterats av Nils-Axel Mörner, arkeolog och pensionerad docent vid Stockholms universitet.

– Man trillar baklänges av ren häpenhet. Heimdalls stenar är en fantastisk upptäckt och Bob G Lind är bara att gratulera, säger han.

Själv berättar Lind att han stötte på fyndet då han promenerade på ängen tillsammans med några vänner. När han senare flygfotograferade området klarnade allt.

– Plötsligt såg jag hela sammanhanget. Mina mätningar bekräftade alla teorier. Det var en mycket exakt solklocka och därtill offerplats.

Bob G Lind är inte okontroversiell som uttydare av fornfynd. Han ligger sedan flera år i fejd med RAÄ om hur man ska beskriva historien bakom Sveriges hittills största kända skeppssättning Ales stenar på Kåsebergaåsen på Österlen. Den stensättningen tros härröra från vikingatiden eller tidigare.

Simrishamn TT

Annons
Annons
X

Yttre stenkrets - Solgård, där solen går ner vid sommarsolståndet

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X