Annons
X
Annons
X

250 miljoner till 20 butiksägare

Ica-handlare tjänar mer än storbankscheferna. Rolf Karlsson, ägare till Ica Maxi i Göteborg, kunde till exempel plocka ut hela 17,4 miljoner från sitt företag enligt den senaste årsredovisningen. Totalt ger Sveriges 20 största Ica-butiker omkring en kvarts miljard i aktieutdelning till ägarna varje år visar SvD:s granskning.

Foto: TOMAS ONEBORG

ICA – VÄLMÅENDE STORMARKNAD

Bankchefernas höga löner har kritiserats hårt under flera år. Den senaste tiden har den dock varit mer högljudd än vanligt. Enligt SvD Näringslivs granskning tjänar dock flera Ica-handlare mer än bankcheferna – men helt utan högljudda protester.

Rolf Karlsson, ägare till Ica Maxi på Grafiska vägen i Göteborg, var den som drog in allra mest enligt de senast redovisade siffrorna för år 2010. Hans butik omsatte då mer än en halv miljard och vinsten landade på cirka 28 miljoner kronor. Det gjorde att han själv kunde plocka ut hela 17 miljoner kronor i aktieutdelning från sin verksamhet samt ge sig själv en månadslön på cirka 400 000 kronor.

Därmed brädade han samtliga svenska storbankschefer. SEB:s Annika Falkengren – som var den bäst betalda bank-vd:n 2010 - tjänade till exempel inklusive alla ersättningar och förmåner omkring hundratusen kronor mindre än köpman Karlsson. Som en jämförelse tjänade han även drygt tio gånger mer än Sveriges statsminister.

Annons
X

Och Rolf Karlsson är långt ifrån ensam om att ha blivit mångmiljonär på sin Ica-butik. SvD Näringsliv har granskat de 20 butiker som har högst omsättning i Sverige och de senaste åren har de tillsamman gett en årlig aktieutdelning på omkring en kvarts miljard kronor till sina ägare. Det innebär i snitt cirka 12 miljoner per butik och år.

Vi kan konstatera att det är en väldigt lönsam bransch för ägarna.
Lars-Anders Häggström, ordförande i Handelsanställdas förbund.

Ica-handlarnas möjlighet att ge aktieutdelningar till sig själva är alltså ingen engångsföreteelse. I princip är det samma personer som varje år ligger i toppen av ersättningsligan – även om den inbördes ordningen varierar lite.

En av dem som under många år haft stora inkomster från sin butik är Anders Fredriksson. Han kontrollerar 99,8 procent av aktierna i ägarbolaget till Ica Kvantum i Lidköping. 2010 gav det honom en aktieutdelning på närmare 15 miljoner kronor.

Det gör att Anders Fredrikssons inkomster hamnar i nivå med Nordeas vd Christian Clausen och Handelsbankens vd Pär Boman – som båda hade ersättningar på omkring 15 miljoner kronor samma år – och högre än Michael Wolf, vd på Swedbank, som totalt drog in drygt 11 miljoner kronor.

Vanligtvis tar Ica-handlarna ut en i sammanhanget tämligen blygsam lön – i stället är det aktieutdelningen som ger de riktigt stora pengarna. I de allra flesta fall kontrolleras merparten av aktierna i butikernas ägarbolag av en ensam man. Bara en enda kvinna finns med bland storägarna till de butiker som SvD granskat.

Ica är i dag alltjämt en mycket dominant aktör och kontrollerar ungefär hälften av marknaden bland de stora kedjorna. Och franchisetagarna befinner sig också i en särställning.

Jämfört med till exempel Hemköp som också har en rad franchisetagare med relativt stor omsättning i sina butiker är Ica-handlarnas vinsmarginaler totalt överlägsna. Bara en handfull av Hemköpsägarna kan plocka ut aktieutdelningar på över miljonen.

Inkomstgapet mellan de stora Ica-butikernas ägare och deras anställda är i dag avgrundsdjupt. Om vi återigen tar Göteborgshandlaren Rolf Karlsson som exempel så var hans samlade inkomst under 2010 cirka 68 gånger högre än genomsnittslönen för en kassörska eller butiksbiträde.

På Handelsanställdas förbund vill man inte kommentera om Ica-ägarnas mångmiljoninkomster är rimliga eller inte.

–Men vi kan konstatera att det är en väldigt lönsam bransch för ägarna. Vi har anklagats för att ha ohemula lönekrav, men detta är ju om något ett tydligt bevis på att det finns utrymme för höjda löner, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handelsanställdas förbund.

Samtidigt säger han sig förstå att det finns mindre handlare som inte har samma ekonomiska förutsättningar och kan få det svårt att bära ökade lönekostnader.

Förra veckan blev det klart med ett nytt handelsavtal som ger 3,3 procents löneökning för de butiksanställda och 2,8 procent för de som arbetar på lager.

–Inom Ica går i dag cirka 200 butiker med förlust av totalt drygt 1300. För dessa är det en kamp att få ekonomin att gå ihop och jag tror ingen önskar att fler butiker på landsbygden ska behöva lägga ner, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige, men poängterar samtidigt att han inte vill använda glesbygdsproblematiken som ett slagträ i diskussioner om löner – att landsortsbutikerna har det kämpigt har flera orsaker.

Enligt Anders Svensson är medianvärdet på vinstmarginalen för en Ica-butik i dag cirka 2 procent av omsättningen och enligt Konkurrensverket är marginalerna i den svenska dagligvarubranschen generellt inte högre än i övriga Europa.

–Det är trots allt inte särskilt många Ica-handlare som tjänar de här jättestora pengarna. Men för de som det går väldigt bra för gäller det att fortsätta att vårda butiken och kunderna. Och så länge man gör det hoppas jag att det är tillåtet att tjäna pengar även i dagligvarubranschen, säger Anders Svensson.

Annons
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X