Annons
X
Annons
X

Malala efter dådet: "Jag är förkrossad"

Påskfirare – däribland många barn – har mist livet vid ett attentat i den pakistanska staden Lahore. Minst 69 människor befaras ha dött. En sunniextremistisk grupp har tagit på sig massmordet. Den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai är chockad över dådet.

Av TT
(uppdaterad)
Bombdådet i Lahore
Malala Yousafzai.

Malala Yousafzai. Foto: Jessica Rinaldi/AP

Uppgifterna om minst 69 döda och över 300 skadade återges av tv-kanalen Geo, som åberopar sjukvårdare och poliser. En läkare på Jinnahsjukhuset i Lahore sade, när man redan hade räknat till 40 döda, till nyhetsbyrån AFP att tillståndet är kritiskt för många av de skadade.

Påskfirandet pågick i parken där explosionen hände på söndagskvällen lokal tid. Enligt polisen var det en självmordsbombare som sprängde sig. Illa tilltygade kroppsdelar låg efteråt strödda på marken.

– Eldsflammorna var så höga att de nådde ovanför träden, och jag såg kroppar flyga genom luften, säger Hasan Imran, som tog en promenad i parken när bombdådet inträffade, till Geo.

Annons
X

De flesta av de skadade är kvinnor och barn och de har förts till många olika sjukhus i staden. Också bland dödsoffren är kvinnor och barn i majoritet, säger Mustansar Feroz, polisbefäl på plats, till Reuters.

Pakistans armé har nu satts in för att bistå räddningsarbetarna på plats efter dådet.

Explosionen inträffade på en parkeringsplats vid Gulshan-e-Iqbal-parken i åttamiljonerssstaden Lahore, där en mängd familjer tillbringade påskdagen. Det är en stor park med många ingångar och explosionen skedde bara några meter från barnens karuseller. Det var ovanligt mycket folk i parken på grund av den kristna storhelgen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sjukvårdspersonal på plats i Lahore. Foto: K.M. Chuadary/AP

  För drygt en vecka sedan dödades 15 människor i bombdåd mot två kyrkor i Youhanabad i Pakistan, skriver Geo.

  Den sunniextrema rörelsen Tehreek-e-Taliban Pakistan har tagit på sig söndagens massmord i Lahore.

  "Jag är förkrossad över det vettlösa dödandet av oskyldiga människor i dag i Lahore. Mina tankar går till offren och deras familjer och vänner", kommenterar den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai attentatet, enligt Geo.

  "Varje liv är dyrbart och måste respekteras och skyddas", framhåller hon.

  Annons

  Malala Yousafzai.

  Foto: Jessica Rinaldi/AP Bild 1 av 2

  Sjukvårdspersonal på plats i Lahore.

  Foto: K.M. Chuadary/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X