X
Annons
X

244 ihjältrampade i Mecka

Minst 244 människor trampades ihjäl utanför Mecka i går. De omkom under en folkrusning i samband med den muslimska vallfärden al-Hajj. Ingen av de drygt 1 600 nordiska medborgarna som rest till Mecka under årets pilgrimsmöte har skadats.

Varje år vallfärdar omkring två miljoner muslimer till islams heligaste platser Mecka och Medina för att delta i pilgrimsmötet. Det är en av islams grundpelare. Och nästan varje år tycks katastrofer av olika slag inträffa.
I år, precis som vid flera tidigare tillfällen, trampades människor ihjäl vid den rituella steningen av Satan som ingår i vallfärden.
Steningen sker i närheten av en bro i Mina, ett par kilometer utanför Mecka och innebär att pilgrimerna kastar sten på tre stenpelare.
Flera människor snubblade och trampades ihjäl när en folkmassa tryckte på för att nå fram till steningen, och enligt de saudiska myndigheterna har minst 244 personer omkommit. Iyad bin Amin Madani, saudisk minister med ansvar för vallfarten, bekräftade på en presskonferens på söndagen att nästan lika många skadats.

– Det är inte så konstigt att det sker olyckor eftersom det är en sådan väldig trängsel. Det är över två miljoner människor där. Steningen är själva nålsögat i ritualen. Man har försökt att lösa detta genom
att bygga bron och man har också sprängt nya vägar, säger Jan Hjärpe professor i islamologi vid Lunds universitet.
Ritualen vid de murade stenpelarna handlar om att stena djävulen med orden Allahu akbar, Gud är större.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X