Annons

24 år äldre visar ”Bibi” väg till fransmännens hjärtan

Brigitte och Emmanuel Macron – eller ”Bibi” och ”Manu” som de kallas – anländer till en middag i Elyséepalatset sommaren 2015.
Brigitte och Emmanuel Macron – eller ”Bibi” och ”Manu” som de kallas – anländer till en middag i Elyséepalatset sommaren 2015. Foto: Jacques Brinon/AP

Frankrike får inte enbart en ny president: även en ny sorts ”first lady” flyttar in i Elyséepalatset. Emmanuel Macron har gjort klart att hans fru Brigitte ska spela en viktig roll i hans presidentskap – och kanske kan hans före detta dramalärarinna visa vägen till fransmännens hjärtan.

Publicerad

Det går nästan inte att berätta om Brigitte Macron utan att dra historien om hur ”Bibi” och ”Manu” träffades, så det är lika bra att börja med det.

Brigitte Trogneux var lärare i franska och drama på en katolsk skola i Amiens i norra Frankrike när hon en dag fick en ny klass. I klassen gick inte enbart den då 39-åriga trebarnsmammans äldsta dotter, utan också en 16-årig elev vid namn Emmanuel Macron. Skolan skulle sätta upp en pjäs av den italienska författaren Eduardo De Filippo och Brigitte och Emmanuel skulle tillsammans adaptera stycket så att det passade till dramaeleverna.

Brigitte Trogneux ler mot kamerorna efter att ha röstat i presidentvalets andra omgång.

Foto: Thibault Camus/AP Bild 1 av 5

Emmanuel och Brigitte Macron under firande av den internationella kvinnodagen den 8 mars 2017 i Paris.

Foto: Imago/IBL Bild 2 av 5

Frankrikes nästa presidentpar på scen efter valets första omgång den 23 april.

Foto: Christophe Ena/AP Bild 3 av 5

Kampanjstöd. Brigitte Macron har redan vunnit fransmännens hjärtan.

Foto: Bruno Klein/IBL Bild 4 av 5

Den stora kvällen. Emmanuel Macron med sin hustru Brigitte efter valsegern den 7 maj.

Foto: Thibault Camus/AP Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons