Annons
X
Annons
X

2,2 miljarder sparas på försvarsmateriel

Försvarsdepartementet tar fram osthyveln för att infria regeringens utfästelse att spara 2,2 miljarder kronor på robotar, båtar och flygplan. Men flera industriorter riskerar att drabbas när försvarsmaterielen skärs ned.

[object Object]
Stridsfordon 90, stridsbåt 90 och JAS 39 Gripen tillhör de vapensystem som berörs av sparplanerna. Foto: SCANPIX

Förra sommaren lovade finansminister Anders Borg (m) miljardbesparingar och igår kom en del av svaret. Försvars­departementets så kallade genom­förandegrupp lade fram en lista över vilken försvarsmateriel som ska bantas och vilka projekt som skrinläggs. Paketet ingår i budgetpropositionen som presenteras på måndag.

–Det här ska inte påverka vår nuvarande operativa förmåga. Det har varit en ledstjärna, förklarade Håkan Jevrell, statssekreterare hos försvarsminister Sten Tolgfors (m).

Håkan Jevrell är den som har lett genomförandegruppen där det funnits representanter från samtliga regeringspartier.

Annons
X

Sparplanen genomförs under tre år och resulterar i en nivåsänkning på 1,3 miljarder kronor 2011. Tillsammans med de tidigare aviserade neddragningarna på materielsidan innebär det att regeringen då infriat utfästelsen att anslagen till försvarsmateriel sänkts med 2,2 miljarder kronor.

Regeringens lista är omfattande: ingrepp görs i Jas-projektet och vissa beställningar skrinläggs helt. Men Håkan Jevrell ville igår inte analysera om sysselsättningen kan påverkas. Att gruppen inte använt motorsågen motiveras med att man inte velat bakbinda arbetet med den så kallade inriktningspropositionen för försvaret som kommer senare. Handlingsfrihet både för försvaret och rege­ringen har varit ledordet.

Trots osthyveln riskerar flera orter att drabbas. I Örnsköldsvik tillhör försvarsindustrin Hägglunds en av kommunens största arbetsgivare med sina 1000 anställda och gårdagens besked togs emot med bekymrade miner.

–Hägglunds är jätteviktigt för Örnsköldsvik. Det är ett högteknologiskt och kunskapsinriktat företag och har många under­leverantörer här. Skulle det innebära att vi tappar arbetstillfällen är det mycket bekymrande, säger Glenn Nordlund (s), vice ord­förande i kommunstyrelsen.

Företaget har under åren bidragit med god inflyttning till kommunen.

–Vi är naturligtvis oerhört intresserade av att vi säkrar fortsättningen för företaget, därför är det mycket besvärande att ­regeringen fattat det här beslutet.

Enligt Marinette Radebo, kommunikationsdirektör hos Hägglunds ägare BAE Systems, är framtiden för företaget svårbedömd ­eftersom försvarets lista över de utvalda projekten inte innehåller några detaljer eller siffror.

–Vi måste diskutera det här med vår kund innan vi själva vet, för listan är lång. Kanske är det först när vi ser försvarspropositionen som vi vet omfattningen, säger hon.

BAE Systems äger också företaget Bofors i Karlskoga. Inte heller där är det klart hur de 500 anställda påverkas av försvarsbeslutet.

Lars Olsson, informationsdirektör på Säkerhets- och försvars­företagen, satt på en av de bakre bänkraderna när Håkan Jevrell höll presskonferens igår.

–Jag är förvånad över att man är så otydlig med sin strategi för framtiden och inte vill svara på frågan om vi ska ha en försvars­industri, förklarade han kritiskt.

Socialdemokraten Håkan ­Juholt tycker enligt TT att rege­ringen saknar långsiktighet.

–Det är hattigt och det är fnattigt och det är kortsiktigt och oseriöst och skapar inte förtroende, säger han.

Gårdagens besked handlade enbart om materieldelen i försvarsbudgeten. Hur mycket pengar regeringen totalt satsar på försvaret framgår först vid budgetpresentationen på måndag.

Fotnot: Genomförandegruppens sparförslag:

2009 659 miljoner

2010 789 miljoner

2011 1331 miljoner

Annons
Annons
X

Stridsfordon 90, stridsbåt 90 och JAS 39 Gripen tillhör de vapensystem som berörs av sparplanerna.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X