22 CIA-agenter efterlysta i EU

Under strecket
Publicerad
Annons

GENÈVE En italiensk åklagare har utfärdat en order till alla EU-länder om att gripa 22 CIA-agenter. Åtgärden är ovanlig, och kan öka spänningen mellan USA och Europa om amerikanernas metoder i kampen mot terrorism.
I går kom uppgifterna om att åklagaren Armando Spataro i Milano utfärdat en internationell arresteringsorder för de 22 agenterna. Den gäller automatiskt för samtliga 25 länder inom EU; det krävs inget speciellt godkännande av regeringarna.
Bakgrunden är en kontrovers som upprört många i Italien och där landets suveränitet står mot USA:s kamp mot internationell terrorism. Det finns också paralleller mellan detta fall och de två egyptierna som utvisades från Sverige.
Den 17 februari 2003 greps den egyptiske predikanten Hassan Mustafa Usama Nasr, även känd som Abu Omar, när han promenerade på gatan i Milano. Hassan hade bott i Italien sedan 1997, där han beviljats flyktingstatus. De 22 CIA-agenterna utpekas som ansvariga för vad som beskrivs som ”rena kidnappningen”.

Den 42-årige Hassan
flögs utan italienska myndigheters godkännande från den amerikanska flygbasen i italienska Aviano till Egypten. Där överlämnades han till myndigheterna och förhördes, misstänkt för att tillhöra en islamistisk terrorgrupp med kopplingar till al-Qaida. Förra året kontaktade han sin familj och berättade att han blivit torterad med elchocker under förhören i Egypten.
Italienska åklagare anser att gripandet är ett allvarligt brott mot Italiens suveränitet, att USA struntar i alla bestämmelser och skapar egna lagar i kampen mot terrorismen. Det hävdas också att gripandet av Hassan försvårat italienska utredningar om terrorism.
Man har redan utfärdat arresteringsorder för de 22 CIA-agenterna inom Italien. Detta utvidgas nu till hela EU. Ännu har ingen gripits.

Annons
Annons
Annons