22-åring släppt – men utredningen fortsätter

Ingen misstanke kvarstår mot den 22-åring som suttit anhållen misstänkt för att ha förberett terrorbrott. Enligt åklagare Hans Ihrman finns det dock ännu anledning att tro att någon eller några förberett ett terrordåd – och hotbilden ligger kvar på näst högsta nivån.

Under strecket
Publicerad
22-åringen greps i Boliden i torsdags.

22-åringen greps i Boliden i torsdags.

Foto: Robert Granström/TT
Annons

Vice chefsåklagare Hans Ihrman hade fram till klockan 12 på söndagen på sig att begära den anhållne häktad. Han valde istället att släppa 22-åringen, som greps av en stor polisstyrka i sitt hem i ett asylboende i Boliden i torsdags, fri. Mannen hade då varit anhållen i sin frånvaro sedan i onsdags och hans namn och bild hade figurerat i flera medier, däribland i SvD.

Både information som 22-åringen själv lämnat när han suttit anhållen och uppgifter som på andra sätt kommit fram i utredningen ledde fram till beslutet att släppa 22-åringen på fri fot. Förundersökningen om förberedelse till terroristbrott fortsätter dock, och misstankarna om förberedelse till terrorbrott är lika aktuella efter som innan beslutet om att släppa 22-åringen på fri fot.

Annons
Annons
Annons