Annons

Anders Melldén:2019 – hållbarhetens år i vinvärlden

Publicerad

Vinmakarna fixar som aldrig förr. Solpaneler sätts upp, fruktträd planteras, fågelholkar spikas och egengrävda dammar skapar slutna kretslopp till den egna vattenförsörjningen. Sustainable wine, hållbart vin, är det senaste på den allt mer medvetna vinhimlen. Efter något decenniums pyrande har antalet vinmakare som slänger sig med uttrycket – att de jobbar hållbart – ökat explosionsartat. Ja, 2019 kommer att bli hållbarhetens år i vinvärlden.

Jag säger ”slänger sig” av en anledning. Nämligen den att hållbart låter fint och är väldigt lätt att säga. Svårare är det att kontrollera ATT någon arbetar hållbart, och ännu svårare att kontrollera HUR hållbart någon arbetar.

Att arbeta hållbart ska innebära att vineriet minskar påverkan på vår jord.

Annons

Medan exempelvis ekologiskt vin innebär begränsningar i bekämpningsmedel och konstgödsel handlar hållbar vinframställning om att ta ett helhetsansvar där allt måste inkluderas; koldioxidutsläpp, vatten- och elförbrukning, bekämpningsmedel, biologisk mångfald, tillsatser, arbetsförhållanden, transporter, flaskvikt … Att arbeta hållbart ska innebära att vineriet minskar påverkan på vår jord.

Men här blir det krångligt. Varje region är unik, varje vineris förutsättningar likaså. Vattenförbrukning kan vara ett jätteproblem på en plats, men inget problem alls på en annan, och så vidare. Det finns redan nu gott om lokala hållbarhetscertifieringar, men tyvärr innefattar de av ovan nämnda anledning ofta olika saker.

Det finns också certifieringar där tanken är god men utfallet sämre. Tjocka bibbor med dokument att signera räddar knappast vår jord, om dokumenten inte tvingar till förändring. Å andra sidan finns det också väl utarbetade, tuffa certifieringar som ställer vettiga krav både på enskilda vinerier och hela regioner. Jag hoppas att de kommer att dirigera utvecklingen.

Nu behövs en snabb uppstyrning av de olika certifieringarna, där krav ställs på att hållbart verkligen är hållbart på alla plan. Och tänk vad häftigt om denna uppstyrning skulle ledas av världens mäktigaste vininköpare, monopolmarknaderna. De skulle ju till och med kunna skapa en egen certifiering! Men där går gränsen – på min direkta fråga om det skulle kunna vara aktuellt, svarar Systembolaget att de hellre ser en oberoende tredjepart som kontrollerande organ. Fegt eller klokt? Det beror nog på vem du frågar.

Från Systembolagets sida finns ett stort, ärligt intresse för hållbart vin, men en märkning för oss konsumenter, likt den för ekologiskt vin, kommer att dröja. Det är synd, för vi svenskar hör till de nyfiknaste i världen på den här typen av produkter, säger Erica Landin-Löfving som är internationell hållbarhetskonsult inom vin och mat.

Hon menar också att alla blir vinnare med ett hållbarhetstänk. Producenterna lär sig att sluta slösa, vilket blir ekonomiskt lönsamt för dem. För oss konsumenter blir det enklare att göra kloka val i butiken. Och viktigast av allt, vår miljö tjänar på det.

Ja, använt på rätt sätt, fyllt med uppriktig mening, kan ”hållbart” hålla hela 2019 – och många år därtill.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons