Annons

Olle Josephson:2018 kan vi vänta oss mer språkpolitik

Inga sensationella nyord. Inga stora språkstrider. Ingen viktig omsvängning i svensk språkpolitik. Så kunde man summera språkåret 2017. Men i vardagen finns åtskilligt med betydelse på längre sikt.

Under strecket
Publicerad

Vi har fått en ny namnlag. (Mellannamnen tas bort och dubbla efternamn tillåts, och fritt fram att ta ett namn som har mer än 2 000 bärare.) En statlig utredning, ”Nästa steg” (SOU 2017:60 och 88) har föreslagit bättre stöd för de fem minoritetsspråken.

Men jag väljer att uppehålla mig vid förstärkningar och uppdateringar av det grundläggande stödet för alla som skriver svenska. I september lanserade Svenska Akademien webbplatsen svenska.se. Det gick under medieradarn, sade Sara Danius i sitt Akademital. På svenska.se läser man parallellt och gratis Svenska Akademiens ordlista, Svensk ordbok med utförliga uppgifter om betydelse och konstruktioner samt den stora historiska ordboken, SAOB. Den meddelar betydelse, böjning och stavning för alla ord i svenskan sedan 1526. Efter vret, åkerlapp, är det dock stopp. Ordboken kom i år med 37:e band sedan 1897, utsug-vret. Ungefär 2024 ska det vara klart.

Annons
Annons
Annons