Annons
X
Annons
X

2016 ett tragiskt år – här är de största som lämnat oss

Freddie Wadling, Olle Ljungström och Josefin Nilsson. Ovanligt många stora namn inom kulturens värld har lämnat oss under 2016. Internationellt har storheter som Dario Fo, Prince, David Bowie och Leonard Cohen gått bort. Under julhelgen dog George Michael och Carrie Fisher. Nedan minns SvD andra stora kulturpersonligheter som lämnat oss i år.

Leonard Cohen, Leon Russell, Jenny Diski och Gene Wilder har alla gått bort i år.

Foto: AP, TT och IBL Bild 1 av 2

Carrie Fisher blev 60 år gammal.

Foto: AP Bild 2 av 2

Bild 1 av 74

Leonard Cohen, Leon Russell, Jenny Diski och Gene Wilder har alla gått bort i år.

Leonard Cohen, Leon Russell, Jenny Diski och Gene Wilder har alla gått bort i år. Foto: AP, TT och IBL

Carrie Fisher – mer än prinsessan Leia

Carrie Fisher blev 60 år gammal. Foto: AP

Skådespelerskan Carrie Fisher, mest känd för rollen som prinsessan Leia i Star wars-filmerna, drabbades av en hjärtattack under en flygresa från London till Los Angeles veckan före jul. Hon fördes till sjukhus när flygplanet landat i Los Angeles och avled efter några dagar i sviterna av hjärtattacken.

Två år efter filmdebuten 1975 fick hon rollen som prinsessan Leia i ”Star wars” som följdes av ”Rymdimperiet slår tillbaka”, ”Jedins återkomst” och ”The force awakens”. Men hon medverkade även i filmer som ”Blues Brothers” och ”När Harry mötte Sally”. Hon spelade även med i tv-serier som ”Big bang theory” och ”Sex and the city”.

Carrie Fisher kämpade under många år mot drog- och alkoholmissbruk. Hennes komplicerade förhållande till sin mamma skildras i romanen ”Postcards from the edge” som kom 1987 och sedan blev film. På svenska med titeln ”Vykort från drömfabriken”.

Nyligen gick hon tillbaka till sin roll som Leia Organa i ”Star Wars – the force awakens”. Carrie Fisher blev 60 år gammal.

Annons
X
Annons
X

George Michael.

Foto: Francois Mori/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 74

George Michael död – blev 53 år

George Michael.

George Michael. Foto: Francois Mori/AP

Han var tonårsidolen som blev en världsstjärna som soloartist, men sedan kämpade mycket offentligt med att hantera sitt kändisskap. George Michael avled på juldagen i sitt hem, bara 53 år gammal. Dödsorsaken var hjärtfel, enligt sångarens manager Michael Lippman.

Michael sålde mer än 100 miljoner album under sin karriär, som varade i över 30 år.

Han blev känd genom popgruppen Wham på 1980-talet. Gruppens hit ”Last christmas” är en av världens mest populära julpopsånger. Andra hits är exempelvis ”Wake me up before you go-go” och ”Careless whisper”, klassiska låtar som kom att bli soundtrack till 1980-talet.

Sedan Wham gått skilda vägar släppte George Michael sitt första soloalbum ”Faith” 1987, som såldes i flera miljoner exemplar.

Annons
X
Annons
X

Sven Zetterberg på Stockholm Jazz Festival 2004.

Foto: Stefan Bladh Bild 1 av 1

Bild 3 av 74

Bluesmästaren Sven Zetterberg lämnade oss i december

Sven Zetterberg på Stockholm Jazz Festival 2004.

Sven Zetterberg på Stockholm Jazz Festival 2004. Foto: Stefan Bladh

– Han var verkligen en trovärdig blueskille. Det är ganska ovanligt, för på något sätt gjorde han blues som man gjorde förr i tiden, i Chicago och i Mississippi. Han hade ju sina förebilder där som vi alla lyssnade på, men jag tycker jag att han var närmare originalen än någon annan av oss andra, säger vännen och blueskollegan Clas Yngström.

Sven Zetterberg, som blev 64 år gammal, spelade tidigt i karriären med bland andra Telge Blues och Chicago Express. Han har också verkat som soloartist. Zetterberg tilldelades Cornelis Vreeswijk-stipendiet 1989.

– Sven har fortsatt att göra det han alltid gjort och bara blivit bättre och bättre. Han blev liksom en traditionsbärare, och jag tycker att han står sig väl – i världsklass i jämförelse med alla som lever nu, säger Yngström, som också betonar att det finns många skivor med Zetterberg.

Annons
X
Annons
X

”Jag kallar alla 'darling' för jag kan inte komma ihåg deras namn”, ska Zsa Zsa Gabor ha sagt en gång.

Foto: Curt Wilcott/AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 74

Zsa Zsa Gabor – känd för att vara berömd

”Jag kallar alla 'darling' för jag kan inte komma ihåg deras namn”, ska Zsa Zsa Gabor ha sagt en gång.

”Jag kallar alla 'darling' för jag kan inte komma ihåg deras namn”, ska Zsa Zsa Gabor ha sagt en gång. Foto: Curt Wilcott/AP

Skådespelaren Zsa Zsa Gabor avled den 18 december, 99 år gammal. Hon beskrivs som en av de första som blev känd för att vara berömd. Gabor, som hade fått livsuppehållande vård de senaste fem åren, dog i en hjärtattack, bekräftar hennes make.

Zsa Zsa Gabor föddes i Budapest. Hon blev fröken Ungern 1936 och emigrerade till USA 1941 där hon blev en eftertraktad skådespelare med filmer som ”Målaren på Moulin Rouge”, ”En djävulsk fälla” och ”Cirkus för hela slanten” på sitt cv.

Lika känd som för sina filmer – om inte mer – blev Zsa Zsa Gabor känd för att vara en celebritet. Hennes kärleksliv var en följetång i skvallerpressen och hon gifte sig nio gånger. Gabor blev ofta parodierad för sitt sätt att säga älskling, ”darling”, med bred brytning.

– Jag kallar alla ”darling” för jag kan inte komma ihåg deras namn, ska Gabor ha sagt en gång.

Gabor blev också känd som en citatmaskin, med många bevingade uttryck, inte sällan uttalade i tv-soffor.

– Att skilja sig bara för att du inte älskar en man är nästan lika dumt som att gifta sig bara för att du gör det, sade hon exempelvis en gång.

Annons
X
Annons
X

Leonard Cohen var en av de riktigt stora.

Foto: IBL Bild 1 av 1

Bild 5 av 74

Leonard Cohen gick bort i november

Leonard Cohen var en av de riktigt stora.

Leonard Cohen var en av de riktigt stora. Foto: IBL

Den legendariske kanadensiske sångaren, låtskrivaren och poeten Leonard Cohen har avlidit, 82 år gammal.

Så sent som under hösten kom Cohens senaste album "You want it darker".Det var hans 14:e album i ordningen och uppföljare till 2014 års "Popular problems".

Cohen var en innovativ artist som upprepade gånger ändrat stil under sin 60 år långa karriär. Några av hans stora hits är sångerna "Suzanne" och "Bird on a wire" som han släppte på 1960-talet och -70-talet medan låtar som "Hallelujah" och "I'm your man" kom på 1980-talet.

Många grupper och artister har gjort covers på "Hallelujah" sedan dess.

Cohen var 22 år gammal när han debuterade som poet. Han skrev flera diktsamlingar och romaner innan han släppte sitt första album, "Songs of Leonard Cohen" 1967.

Han har sålt över 60 miljoner album världen över.

2008 tog han plats i The Rock and Roll Hall of Fame i USA.

Annons
X
Annons
X

Leon Russell

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 74

Leon Russell blev 74 år

Leon Russell

Leon Russell Foto: AP

Den amerikanske musikern Leon Russell har gått bort vid 74 års ålder. Russell hade dragits med hälsoproblem under en längre tid och somnade in i sitt hem i Nashville.

Russell inledde sin karriär bakom kulisserna i musikbranschen på 1960-talet. Han hörs spela på många av den legendariske producenten Phil Spectors inspelningar och satt även med i studion tillsammans med band som The Byrds, Paul Revere & The Raiders och Gary Lewis & The Playboys, samt var med i George Harrisons band under den berömda stödkonserten "Concert for Bangladesh" 1971 innan hans egen solokarriär tog fart.

Russells låt "A song for you", från hans självbetitlade debutalbum, har tolkats av artister som Ray Charles, Willie Nelson, Donna Summer och Simply Red.

2011 valdes Leon Russell in i Rock and Roll Hall of Fame.

Annons
X
Annons
X

Åke Cato

Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 7 av 74

Underhållaren Åke Cato död – blev 82 år gammal

Åke Cato

Åke Cato Foto: TT

Svenske skådespelaren, författaren, journalisten och underhållaren Åke Cato avled i november.

Cato är bland annat känd för sketcherna i "Nöjesmassakern" som en av de tyska kockarna i "Werner och Werner" tillsammans med Sven Melander. Han har också medverkat i "Tack för kaffet" och skrivit manus till filmerna "Gräsänklingar" och "Smugglarkungen".

– Min käre vän Åke dog i går kväll. Det är så oändligt sorgligt, skrev Sven Melander på Instagram.

Utöver karriären i tv arbetade Åke Cato som nöjesreporter på Expressen mellan 1960 till 1973. Under 70- och 80-talet var han kåsör och reporter på Aftonbladet. Han skrev också ett flertal böcker. "Meddelanden" och "Nya meddelanden" skrev han tillsammans med Stig Nahlbom på 60-talet, men de senare verken författade han på egen hand. Memoaren "En levande gosse" kom ut 2010.

Åke Cato blev 82 år gammal.

Annons
X
Annons
X

Andrzej Wajda

Foto: Alik Keplicz / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

Bild 8 av 74

Polsk films nestor Andrzej Wajda död

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda Foto: Alik Keplicz / TT NYHETSBYRÅN

Den legendariske polske regissören Andrzej Wajda har avlidit 90 år gammal. Han fick en heders-Oscar år 2000 och lämnar efter sig en rad hyllade filmer om Polens samtida historia.

Andrzej Wajda fick jurypriset vid filmfestivalen i Cannes redan 1957 för ”Medan döden väntar” (”Kanal” på polska). Filmen som utspelar sig under de sista dagarna av Warszawaupproret – polackernas motstånd mot den nazityska ockupationen – ingår i hans krigstrilogi tillsammans med debuten ”En generation” och mästerverket ”Aska och diamanter”, som problematiserar politiska hjältedåd.

Polens turbulenta samtidshistoria var Wajdas återkommande tema; det gjorde honom politiskt kontroversiell men ofta konstnärligt vital. Inte minst skildringarna av kommunismens hjältar och antihjältar gav honom världsrykte som kritiker av hur hemlandets regering gick i Sovjetunionens ledband.

Annons
X
Annons
X

Dario Fo

Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 9 av 74

Nobelpristagare i litteratur gick bort i oktober

Dario Fo

Dario Fo Foto: TT

Den italienska Nobelpristagaren Dario Fo avled i oktober. Han blev 90 år gammal.

Dario Fo, född 1926 i Lombardiet, Italien var en framstående dramatiker, regissör, författare, satiriker och politisk aktivist. Fo blev tidigt under sin karriär populär i Sverige där de flesta av hans pjäser har framförts på professionell nivå, bland annat på Dramaten och Stockholms stadsteater.

Dario Fo fick sitt internationella genombrott som dramatiker 1960 med "Ärkeänglarna spelar inte flipper". Han räknades som en av den politiska teaterns förgrundsfigurer i Västeuropa, känd för pjäser som "Anarkisten som slängdes ut genom ett fönster genom ett misstag" och "Vi betalar inte! Vi betalar inte".

Annons
X
Annons
X
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYR≈N Bild 1 av 1

Bild 10 av 74

Arkitekten Jan Gezelius avled i augusti

Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYR≈N

Jan Gezelius ritade bland annat Etnografiska museet i Stockholm, och han blev en av sin tids mest beundrade svenska arkitekter.

Ett väderskydd med drag av tempel. Så kan man beskriva Jan Gezelius kanske mest kända byggnad: Ottenbys flyttfågelmuseum på Öland. Museibyggnaden är dubbelsymmetrisk, och består bara av ett enda rum.

En annan uppmärksammad museibyggnad är Etnografiska i Stockholm. Jan Gezelius ritade huset tillsammans med Gunnar Mattsson. Museibyggnaden, med fasad av röd panel, belönades med Kasper Salin-priset. Huset blev en förebild i den svenska, traditionsinriktade postmodernismen.

Annons
X
Annons
X

Toots Thielemans, ett geni med munspel.

Foto: Leif R Jansson/ TT Bild 1 av 1

Bild 11 av 74

Toots Thielemans blev 94 år gammal

Toots Thielemans, ett geni med munspel.

Toots Thielemans, ett geni med munspel. Foto: Leif R Jansson/ TT

En jazzvirtuos med en helt unik stil. Så beskrivs Toots Thielemans som avled den 22 augusti, 94 år gammal.

Belgaren Thielemans räknas till en av världens främsta munspelare och gjorde även vissling och gitarrspel unisont till sin specialitet.

Toots Thielemans föddes i Bryssel och började spela redan som treåring. Under andra världskriget blev han med egna ord "smittad av jazzviruset". Tidiga idoler var bland andra Django Reinhardt och Charlie Parker. Sitt internationella genombrott fick han på 1950-talet, då han spelade med Benny Goodman.

Thielemans tillbringade en betydande del av sin 65-åriga karriär med att turnera med efterkrigstiden stora musikerstjärnor. 1952 flyttade han till USA och arbetade med Ella Fitzgerald, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Bill Evans, Quincy Jones och många andra.

Annons
X
Annons
X

Gene Wilder

Foto: IBL Bild 1 av 1

Bild 12 av 74

Skådespelaren Gene Wilder blev 83

Gene Wilder

Gene Wilder Foto: IBL

Den amerikanske skådespelaren Gene Wilder gick bort den 29 augusti, 83 år gammal.

Wilder briljerade i komiska roller, bland annat i Mel Brooks filmer "Det våras för sheriffen" och "Det våras för Frankenstein", men även i Mel Stuarts filmatisering av Roald Dahls "Kalle och chokladfabriken" från 1971, där han gjorde rollen som Willy Wonka.

Tillsammans med den hyllade komikern Richard Pryor gjorde Wilder filmerna "Chicago-expressen", "Dårfinkarna", "Hör upp, blindstyre" och "Se upp igen blindstyre".

Han är också känd för att ha spelat chokladfabriksägaren Willy Wonka i filmatiseringen av boken "Kalle och chokladfabriken"

Gene Wilder diagnosticerades med sjukdomen non-Hodkins lymfom 1999 och gjorde sin sista skådespelarinsats i en gästroll i humorserien "Will & Grace" 2003.

Annons
X
Annons
X

Péter Esterházy

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 13 av 74

Ungerske författaren Péter Esterházy död

Péter Esterházy

Péter Esterházy Foto: AP

Péter Esterházy avled den 14 juli efter en längre tids cancersjukdom. Den ungerske författaren blev 66 år.

Peter Esterházy ansågs vara en av de mest betydelsefulla författarna i Ungern under 1900-talet och hans böcker, som ofta behandlade livet under kommunistregimen, översattes till mer än 20 språk.

– Det är svårt att föreställa sig ungersk litteratur utan honom, säger hans förläggare Krisztian Nyary.

Péter Esterházy föddes 1950 i en uradlig ungersk familj som bara något år tidigare hade fråntagits sina rikedomar i samband med att kommunistpartiet tog över makten i landet.

Annons
X
Annons
X
Foto: AGF s.r.l./REX / Rex Features Bild 1 av 1

Bild 14 av 74

Guldpalmsvinnaren Abbas Kiarostami död

Foto: AGF s.r.l./REX / Rex Features

Den prisbelönte iranske regissören Abbas Kiarostami gick bort i juli, 76 år gammal.

Kiarostami långfilmsdebuterade redan 1973 med "Tadjrebeh" och kom under sin karriär att göra en lång rad filmer. Den kanske mest uppmärksammade, "Smak av körsbär", kom 1997 och belönades med Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes.

Han stannade i Iran även efter den iranska revolutionen i slutet av 1970-talet och hans internationella framgångar banade väg för flera generationer av filmskapare i landet.

Abbas Kiarostami diagnosticerades häromåret med magtarmscancer och har sedan dess genomgått flera operationer. Han var i Frankrike för ytterligare behandling.

Annons
X
Annons
X
Foto: ©Universal/Courtesy Everett Collection/IBL / Everett Collection Bild 1 av 1

Bild 15 av 74

"Deer hunter"-regissören Cimino avliden

Foto: ©Universal/Courtesy Everett Collection/IBL / Everett Collection

Den amerikanske filmregissören Michael Cimino gick bort den 2 juli. Cimino blev världsberömd för filmen "Deer hunter", men också för sin katastrofala flopp "Heaven's gate".

Michael Cimino slog igenom med Clint Eastwood-filmen "Thunderbolt" 1974. Han skrevs för alltid in i filmhistorien med Vietnamkrigsdamat "Deer hunter" 1978. Den filmen belönades med fem Oscars för bästa film, bästa regissör, bästa manliga biroll, bästa ljud och bästa redigering. "Deer hunter" blev även Gloden Globe- och Bafta-belönad som bästa film.

Annons
X
Annons
X
Foto: Bebeto Matthews/AP Bild 1 av 1

Bild 16 av 74

Författaren Elie Wiesel blev 87 år

Foto: Bebeto Matthews/AP

Författaren, fredspristagaren och överlevaren från Förintelsen Elie Wiesel avled den 2 juli. Han vacklade aldrig från sitt arbete för att världen inte ska glömma Förintelsens fasor.

Wiesel, som var amerikansk medborgare med ungersk-rumänskt påbrå, tilldelades Nobels fredspris 1986. Han avled på lördagen i Connecticut i USA, rapporterar New York Times. .

Wiesel skrev över 50 böcker. Hans mest kända bok "Natten" som ursprungligen kom ut 1956, blev uppmärksammad när den översattes till engelska 1960.

Ändå var det var främst för hans kamp för att Förintelsens fasor inte fick glömmas av kommande generationer som Nobelkommittén fick ögonen för honom, skriver New York Times.

Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Liam Karlsson Bild 1 av 1

Bild 17 av 74

Publicisten Bo Strömstedt blev 87 år

Foto: Magnus Liam Karlsson

Bo Strömstedt var chefredaktör på Expressen 1977–1991. Han var tidigare även litteraturkritiker på samma tidning. Han har även skrivit böckerna "Löpsedeln och insidan" (1994) och "Den tjugonionde bokstaven" (1998). I slutet av 1990-talet ledde Strömstedt även tv-serien "Svenska krusbär", där han berättade om svenska skalder och dikter.

Bo Strömstedt var gift med författaren och journalisten Margareta Strömstedt och far till Niklas och Lotten Strömstedt.

Bo Strömstedt föddes 1929 i finländska Vasa. Redan 1951 började han på Expressen som litteraturkritiker och verkade senare under många år som tidningens kulturchef. 1977 efterträdde han Per Wrigstad som Expressens chefredaktör.

När Bo Strömstedt efter trettio år i tidningens ledning avgick 1991 slog TT fast att "Sveriges mäktigaste tidningsman går". Och det var med visst fog, Expressens upplaga räknades till drygt 570 000 exemplar varje dag.

Under Strömstedts femton år på chefredaktörsstolen fördubblades upplageavståndet till Aftonbladet.

Annons
X
Annons
X

Anton Yelchin

Foto: Domenico Stinellis/AP Bild 1 av 1

Bild 18 av 74

”Star-Trek”-stjärna död i bilolycka

Den amerikanske skådespelaren Anton Yelchin har avlidit i en olycka med sin egen bil, rapporterar flera amerikanska medier. Enligt Variety bekräftas dödsfallet av hans talesperson.

Anton Yelchin

Anton Yelchin Foto: Domenico Stinellis/AP

TMZ skriver att Yelchin hittades död vid sitt hus på söndagen, fastklämd mellan bilen och en grind. Exakt hur olyckan gick till är okänt.

Anton Yelchin debuterade 2000 med ett inhopp i tv-serien "Cityakuten" och etablerade sig två år senare med en roll i Steven Spielberg-serien "Taken". På senare år har han också synts i JJ Abrams två "Star Trek"-filmer där han gjorde rollen som Chekov.

Annons
X
Annons
X

Freddie Wadling

Foto: Anders Wiklund / TT Bild 1 av 1

Bild 19 av 74

Konstnärssjälen Freddie Wadling blev 64 år

Freddie Wadling

Freddie Wadling Foto: Anders Wiklund / TT

Sångaren Freddie Wadling dog den 3 juni. Han hade en unik förmåga att tolka alltifrån punk och rock till klassisk musik och visor.

Wadling var en konstnärssjäl och musiken var hans bas, men han medverkade också som skådespelare i uppsättningar på Göteborgs stadsteater, ritade serier och målade.

Annons
X
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 20 av 74

"Rosa pantern"-skådespelaren Cato död

Foto: AP

Kwouk känns bland annat igen från rollen som betjänten Cato i "Rosa pantern"-filmerna och har bland annat medverkat i flera "Bond"-filmer, i tv-serien "Tenko" och i actionfilmen "Kiss of the dragon".

Burt Kwouk blev 85 år gammal.

Annons
X
Annons
X

Guy Clark.

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 21 av 74

Countrylegend blev 74 år

Guy Clark.

Guy Clark. Foto: AP

Countryartisten och låtskrivaren Guy Clark avled 74 år gammal den 17 maj. Guy Clark albumdebuterade 1975 med "Old no 1", varifrån hittarna "That old time feeling" och "LA freeway" är hämtade, och släppte därefter tolv studioalbum. Hans låtar har sjungits av bland andra Johnny Cash, Emmylou Harris och Ricky Skaggs och för två år sedan Grammybelönades Clark för "My favorite picture", som kom att bli hans sista album.

Annons
X
Annons
X
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Bild 22 av 74

”Genial och viktig teaterman” blev 77

Foto: Lars Pehrson

Scenografen Sören Brunes gick bort, 77 år gammal, den 6 maj.

– En genial och viktig teaterman, en legend, säger Anna Takanen, teaterchef vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, till SvD.

Lär mer här: Sören Brunes skapade teaterrum med roll

På Sören Brunes långa cv över uppsättningar han har medverkat i märks bland andra "Möss och människor" (1987), "Medea" (1995), "Personkrets 3:1" (1998), "Natten är dagens mor" (2011) och "En rackarns långhelg".

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 23 av 74

Olle Ljungström blev 54 år gammal

Foto: TT

Folkkäre artisten Olle Ljungström avled, 54 år gammal, den 4 maj. Olle Ljungström började sin musikaliska bana som 18-åring 1979 med bandet Reeperbahn. I början av 90-talet sadlade han om till soloartist och 1995 vann han en Rockbjörn för ”Årets manliga artist”, skriver Aftonbladet.

När han medverkade i ”Så mycket bättre” 2012 så blev han verkligt folkkär.

Annons
X
Annons
X
Foto: Kent Östlund / SvD / TT Bild 1 av 1

Bild 24 av 74

Mannen som gjorde ”Non violence" blev 81

Foto: Kent Östlund / SvD / TT

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd avled, 81 år gammal, den 3 maj. Reuterswärd var mest berömd för konstverket "Non violence", en revolver med knuten pipa.

Annons
X
Annons
X
Foto: SvD / TT Bild 1 av 1

Bild 25 av 74

Sydney gjorde dj-andet till kultur

Foto: SvD / TT

Sydney "Big brother" Onayemi avled 1 maj. Sydney var en mycket betydelsefull person inom Stockholms klubbvärld, framför allt på 70- och 80-talet då han startade och drev diskoteket Big brother.

”Han gjorde dj-andet till en kultur, och var först i Sverige med new wave- och new romanticmusiken. Han spelade ny musik och gifte ihop en massa subkulturer. Allt var möjligt. Sydneys klubbar var föregångare till Ritz och var helt enkelt starten på det riktiga klubblivet i Stockholm, sa Pia Kalischer, muskläggare på Sveriges Radios P3 i samband med dödsfallet.

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 26 av 74

Författaren Jenny Diski blev 68 år

Foto: TT

Den brittiska författaren Jenny Diski avled 28 april, 68 år gammal. Diski är för svenska läsare mest känd för sin bok "Främling på tåg", en blandning av självbiografi och reseberättelse. Hon var även verksam som essäist och kolumnist i flera tidningar. Jenny Diski fick diagnosen inoperabel lungcancer 2014 och berättade kontinuerligt om sin sjukdom i en månatlig krönika i London Review of Books

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 27 av 74

Soulsångaren Billy Paul blev 81 år

Foto: TT

Billy Paul nådde stora framgångar under 1970-talet, bland annat med balladen "Me and mrs Jones" som låg etta på Billboardlistan och även belönades med en Grammy.

Andra kända låtar med sångaren är bland annat "Am I black enough for you?", "Let's make a baby" och hans version av Elton Johns "Your song".

Annons
X
Annons
X

Prince.

Foto: Matt Sayles/AP Bild 1 av 1

Bild 28 av 74

Prince blev 57 år

Prince.

Prince. Foto: Matt Sayles/AP

Prince Rogers Nelson föddes den 7 juni 1958. Han blev 57 år gammal. Artisten går till historien som en av de största inom popmusiken. Han vann sju Grammy Awards och nomierades 30 gånger. Fem av hans singlar blev listtoppar och han vann en Oscar för musiken till filmen ”Purple Rain”.

Prince gav funken nytt liv genom att blanda ihop den med pop och brittisk new wave och skapade en helt ny genre, säger musikjournalisten Mats Nileskär.

– Han är en av de största musikerna i vår tid helt klart, han är länken tillbaka till populärmusikhistorien och är den stora förnyaren. Prince går inte att jämföra med någon annan. Han är outstanding.

På 1990-talet ändrade Prince sitt namn till en outtalbar symbol och skrev ordet "slav" på kinden i protest mot sitt kontraktsvillkor med skivbolaget Warner. Några år och många skivor senare kunde han byta skivbolag och började då åter använda sitt riktiga namn.

Prince hade tiden innan han gick bort lagt instrumenten åt sidan för ägna sig åt att skriva sina memoarer. De var tänkta att ges ut hösten 2017 med titeln "The beautiful ones".

Annons
X
Annons
X