Annons
Analys

Anna-Lena Laurén:2014 året då Putin gjorde ett definitivt val

Under det gångna året invaderade Putin Ukraina och skapade en definitiv brytning mellan Ryssland och Väst. Det gjorde honom populärare än någonsin i sitt hemland. Han talar till en känsla hos ryssar av att ha blivit förrådda som ger omedelbar genklang.

Under strecket
Publicerad

En gång i mitt liv har jag stått på några meters avstånd från Vladimir Putin. Det var under ett besök i Helsingfors i början av 2000-talet. Han hade varit president i något år, en grå byråkrat som talade om att få ordning på skattesystemet och stödja småföretagare. Jag reagerade främst på hur kort han var till växten. Att en så liten man kunde leda ett så stort land.

Han log inte. Det är en vana som har följt honom genom livet – inte heller på ungdomsfotografier ler Putin. Gör han det når leendet aldrig ögonen. Ändå är han en känslomänniska, något man märker mycket tydligt när han uttalar sig om USA:s invasion av Irak, om terrorismen eller om Krim. Varje gång det handlar om att motivera Rysslands agerande i förhållande till kritik mot Väst stiger känslorna fram i både den isblå blicken och i rösten.

Annons
Annons
Annons