200 ändringar i SVT:s tablåer

Katastrofen i Sydostasien tvingade tv-företagen till stora förändringar i programtablåerna. Bara Sveriges Television har gjort över 200 programändringar under tio dagar. Men från och med i dag är det vardag igen i rutan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tv-utbudet under jul och nyår påverkades mycket av flodvågen i Sydostasien. Landets två stora kombattanter, SVT och TV4, valde att inte möta varandra med konkurrens. Det manifesterades genom att kanalerna samordnade sina insamlingsprogram som redan samma kväll drog in runt 330 miljoner kronor. Programmet Flodvågornas offer innebar också att TV4 för första gången samsände med TV3 och Kanal 5.

Samtidigt finns en etisk problematik och balansgång kring vad och hur mycket tv bör visa från katastrofen.
– Vi har en policy vid akuta nyhetslägen: att sända nyheter i så stor utsträckning som möjligt så länge informationsbehovet finns. Vi har gjort kontinuerliga extrasändningar som saknar motstycke i SVT:s historia. Det får konsekvenser i tablån, en dominoeffekt. Vi har pusslat, lagt till och tagit bort program, säger Johan Lindén, genrechef för Nyheter och samhälle på SVT.
SVT hade sin första extrasändning klockan 12 på annandagen. Sedan gällde att snabbt gå igenom alla programtitlar under tv-helgen, för att se om mindre lämpliga program behövde redigeras om eller lyftas ut. Redan under söndagen började SVT flytta program, inte minst eftersom jul- och nyårstablån domineras av mycket underhållning.
– Vi har tittat extra på okänsliga kontraster, på hur program med målet att folk ska skratta upplevs när kommande sändningar visar bilder på lik, säger Johan Lindén.

Annons
Annons
Annons