20 miljarder i felaktiga bidrag

Omkring 20 miljarder kronor av bidragen från nästan 60 olika trygghetssystem betalas ut fel per år. Den bedömningen gör Delegationen mot felaktiga utbetalningar. Det skulle innebära att 55 miljoner kronor betalas på felaktiga grunder varje dag.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Av de 20 miljarderna beror 10 miljarder på att den som söker bidrag avsiktligt gör fel och 6 miljarder på att den sökande gör fel på grund av misstag eller slarv. Övriga miljarder beror bland annat på tidsbrist eller dåliga rutiner hos myndigheterna, skriver delegationen i ett pressmeddelande.

Svenska folket är kraftfullt emot fusk, hävdar delegationen mot felaktiga utbetalningar och stöder sig på en attitydundersökning. Enligt den tycker 95 procent att det är fel att bidragsfuska. Men även om nästan alla fördömer bidragsfusk, finns det tendenser till att man säger en sak och gör en annan, skriver delegationen i ett pressmeddelande. Till exempel tycker en tredjedel av medborgarna att det inte är allvarligt att ta ut en extra sjukdag fastän man inte är sjuk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons