Annons
X
Annons
X

20 000 utvisningar på kö pressar polisen

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att förbereda massutvisningar för upp emot 80 000 flyktingar. Det innebär att gränspolisen kommer få ta emot fler utvisningsärenden där tvång är inblandat. Redan i dag finns 20 000 sådana ärenden.

– Det här kommer innebära ökade påfrestningar för oss, säger Per Löwenberg, gruppchef på nationella gränspolisen.

Svenskt flykting­mottagande
Polisen ansvarar för att hitta asylsökande som fått avslag och inte lämnar landet frivilligt.

Polisen ansvarar för att hitta asylsökande som fått avslag och inte lämnar landet frivilligt. Foto: Johan Nilsson/TT

När rekordmånga flyktingar har sökt sig till Sverige kommer också andelen som inte får stanna att öka. Regeringen har gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda utvisning cirka 60 000-80 000 personer av de 163 000 som sökt asyl.

Nu larmar gränspolisen om att massutvisningar, där tvång krävs, kommer att innebära ökade påfrestningar i ett redan pressat läge.

Att hitta asylsökande som fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket, men som avvikit, är polisens ansvar – men när tusentals asylsökande kommer till Sverige varje vecka räcker inte personalen till.

Annons
X

– Redan idag har vi 20 000 utvisningsärenden från Migrationsverket och cirka hälften av dem är efterlysta och vi vet inte var de finns. När fler får avslag leder det till fler tvångsärenden, säger Per Löwenberg, gruppchef vid gränspolisen.

Han berättar att det finns ärenden som innebär mycket resurser och stora problem för gränspolisen.

– När det handlar om länder som kräver att det ska finnas en frivillighet i att skicka tillbaka personen så kan vi inte göra någonting. Iran och Somalia är exempel på två sådana länder. Vi har inte möjlighet att skicka tillbaka personen, beslutet gäller i fyra år, och sedan preskriberas det.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Patrik Engström, chef för gränspolisen, säger till SvD att polisen behöver utökade resurser för att hantera ärendena. Även om ökningen kommer ske under en längre tid.

  – Det handlar om en avsevärd ökning över tid och polisen kommer behöva tillföra resurser för att på sikt, från 2016 och framåt, för att kunna hantera ärendena.

  Dessutom har andelen personer som självmant återvänder till sina hemländer efter avslag på asylansökan minskat flera år i rad, enligt Migrationsverket.

  – Läget är redan pressat och situationen kommer bli mer ansträngd, säger Per Löwenberg.

  Han fortsätter:

  – Vissa ärenden är väldigt krävande, och arbetet ställer höga krav på personlig mognad och personalen måste ha förutsättningar att hantera människor som befinner sig i en svår situation.

  Vissa utvisningsfall sker snabbt och utan större hinder. Ett ärende kan hanteras på ett par veckor, men enligt polisen kan det också ta upp till tre år.

  – Det är påfrestande att ha flera öppna och pågående ärenden samtidigt under så lång tid, säger Per Löwenberg.

  Polisen och Migrationsverket arbetar redan på nya sätt att förbättra överlämnandet av ärenden.

  Polisen och Kriminalvårdens nationella transportenhet kommer under 2016 att utveckla samordningen för att bättre kunna utnyttja de resurser som redan idag finns.

  Annons

  Polisen ansvarar för att hitta asylsökande som fått avslag och inte lämnar landet frivilligt.

  Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X