Annons
X
Annons
X

20 000 platser bort på Komvux

Över 1 500 heltidstjänster och mellan 15 000 och 20 000 utbildningsplatser på Komvux försvinner. Det blir konsekvensen av regeringens nedskärningar på det riktade statsbidraget till vuxenutbildningar.

Regeringens riktade pengar till vuxenutbildningen i Sverige ligger på 1,8 miljarder per år. Men från och med nästa år sker en besparing på 600 miljoner vilket medför att Komvux förlorar upp till 20 000 av sina utbildningsplatser nästa år. Det visar en beräkning som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort.

– På grund av regeringens minskade anslag tvingas kommunerna skära ner väsentligt i sin verksamhet för vuxenutbildning. Det blir ännu mer osäker framtid för eleverna i Komxux, säger Inger Holmström, vuxenutbildningschef.
Men regeringen anser att det minskade anslaget till vuxenstudier inte får så negativa konsekvenser.

– Kommer jobben så minskar antalet personer som vill studera på Komvux, säger skolminister Jan Björklund till Rapport.
Regeringen har även meddelat att rekryteringsbidraget för vuxenstudier försvinner vid årsskiftet. Ett beslut som väcker starka reaktioner eftersom många anser att bidraget som infördes 2003 har varit en väl fungerande och effektiv åtgärd för att stimulera arbetslösa
till utbildning och jobb.

Annons
X

– De grupper som har utnyttjat bidraget står långt ifrån arbetsmarknaden och det har varit ett sätt att komma vidare i livet. Tar man bort den möjligheten så återstår bara socialbidraget för dem, säger Britta Rundström, chef för lärande och arbetsmarknad på Sveriges kommuner och landsting.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X