Annons
X
Annons
X

2 miljoner i bidrag till unga pirater

Ung pirat växer mest av Sveriges ungdomsorganisationer. I år får det politiska förbundet 2 miljoner i bidrag av Ungdomsstyrelsen. Mer än Socialdemokraternas ungdomsförbund.

500 000 barn och ungdomar får i år ta del av Ungdomsstyrelsens bidrag, som ska användas för att driva och utveckla ungdomsorganisationer runt om i landet. Stödet varierar beroende på hur många lokalkontor och medlemmar (i åldrarna 7-25) organisationerna har. Och i år får 50 000 fler unga ta del av bidraget än 2009.

Den organisation som växt mest är Piratpartiets ungdomssektion, Ung Pirat, som ökat från 1 284 till 4 120 medlemmar. Förbundets ordförande, Stefan Flod, är inte förvånad.

– Det är ganska enkelt. Vi har satt fingret på det som är viktigt för ungdomar. Lobbyister och andra internationella påtryckningar påverkar allt mer i Sverige. Det har lett till en rad lagförslag som går emot samhällets vilja, till exempel FRA och Ipred. Därför växer stödet för oss då vi står på samhällets sida och är emot kontroll och censur.

Annons
X

Stefan Flod är dock missnöjd över att Ungdomsstyrelsens siffror är från 2008.

– Det är synd att det är gamla siffror som visas. I dag har vi 20 000 medlemmar och har blivit Sveriges största ungdomsförbund.

Till skillnad från Ung Pirat var det flera politiska ungdomsförbund som fick se sjunkande medlemssiffror under 2008. Ett av dem var Centerpartiet, som gick från 976 till 657 bidragsgrundande medlemmar. Men enligt förbundsordförande Magnus Andersson handlar det om en tillfällig nedgång som vände redan under 2009.

– Det är naturligtvis tråkigt att medlemmar försvinner, men samtidigt minskade inte den politiska aktiviteten. Så man kan anta att det är passiva medlemmar som försvunnit, även om det också är synd, säger han.

Förutom Ung Pirat har flera andra organisationer också fått fler medlemmar. Men enligt Ungdomsstyrelsen går det inte att uttala sig om något ökat intresse generellt för ungdomsverksamhet.

– Det är inte samma organisationer som ansöker från år till år. Ökningen kan bero på att just de organisationer som ansökt i år fick fler medlemmar, säger Lena Hallberg, handläggare på Ungdomsstyrelsen.

Se hela listan

ungdomsstyrelsen.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X