Annons
X
Annons
X

Så bor ministrarna – 2 i bostad från fackförbund

Två av arton socialdemokratiska ministrar har försetts med hyresrätter via fackförbund. Övriga statsråd äger sin bostad eller har hyresrätter. Det visar en genomgång av ministrarnas boendesituation som SvD Näringsliv gjort.

Wallströms lägenhetsaffär
Regeringen på Harpsund.

Regeringen på Harpsund. Foto: Bertil Ericson/TT

Kommunals uppmärksammade lyxextravaganser har tagit sig hela vägen till regeringsnivå.

På fredagen avslöjades det att utrikesminister Margot Wallström (S) har fått hyra en lägenhet av fackförbundet Kommunal.

Även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har fått sitt boende fixat via ett fackförbund, i det här fallet fackförbundet Vision. Hon fick hyreskontraktet på lägenheten i samband med att hon flyttade till Stockholm från Göteborg och tillträdde tjänsten som ordförande för Vision 2011.

Annons
X

Margot Wallström har nu snabbt fått kritik för sin fackliga våning och Institutet mot mutor anser att en åklagare bör se över ärendet. Enligt generaldirektör Helena Sundén kan det handla om någon form av mutbrott.

Däremot uppger pressekreterare för samtliga övriga statsråd till SvD Näringsliv att varken statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson eller andra socialdemokratiska ministrar har bostad som de har fått via ett fackförbund i dagsläget.

Det är sedan tidigare känt att statsminister Stefan Löfven ska ha fått ett förstahandskontrakt på en tvåa på 69 kvadratmeter nära Norra Bantorget via IF Metall i samband med att han var ordförande för fackförbundet. Men enligt pressekreterare Erik Nises ska han redan ha lämnat tillbaka lägenheten.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Han hade sin lägenhet vid Norra Bantorget när han var ordförande i IF Metall. Men han lämnade tillbaka den när han tillträdde som statsminister, säger Erik Nises.

  Förutom det nuvarande boendet på Sagerska palatset har statsministern ett privat köpt och drivet sommarställe.

  Annons

  Regeringen på Harpsund.

  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X