Annons
X
Annons
X

19 åtalas för stor mc-gängmisshandel

19 personer med koppling till kriminella mc-kretsar åtalas för ett stort bråk på en mc-klubb utanför Kalmar i våras.

Av TT
(uppdaterad)

– Den här typen av angrepp har vi aldrig sett på det här viset, säger Lars Öjelind på Rikskriminalpolisen.

En av de 19 åtalade delade ut en karta över brottsplatsen - sedan gick 18 mc-medlemmar till attack mot åtta personer på klubbens vårfest, enligt åtalet.

Flera kvinnor och barn blev vittnen till festen som stormades av de åtalade männen i maj. Ett unikt bråk, enligt kommissarie Lars Öjelind vid Rikskriminalpolisen.

Annons
X

– Den här typen av angrepp har vi aldrig sett på det här viset. Att man väljer ett tillfälle när det pågår en slags familjefest, och sättet man gör det på, känns ovanligt, säger Öjelind till TT.

Han har inte satt sig in i det aktuella ärendet, men nämner några generella motiv för den här typen av fall:

– Det kan vara en personlig grej, en hämnd eller för att markera något som inte passar. På senare tid har vi sett att många mc-medlemmar verkar tycka att det blivit för mycket västar, säger Lars Öjelind.

De 18 medlemmarna som misshandlade åtalas för grov misshandel, grovt rån och grov skadegörelse. Mannen som planerade brotten är åtalad för medhjälp.

Alla utom två misstänkta har varit häktade i cirka fyra månader. Männen har kopplingar till ett kriminellt mc-gäng.

Den brutala misshandeln har bestått av slag med kofotar, påkar och nävar. Dessutom har de åtta offren fått flera sparkar. En man drabbades av skallfraktur och en annan fick en fraktur i ögonbotten.

Västar, handskar, jackor och skor som burits av gärningsmännen har beslagtagits eftersom kläderna bär spår av blod från flera offer.

Åklagare Åsa Adolfsson beropar förhör med flera ambulanssjuksköterskor som, genom sin kontakt med de skadade, kan styrka oprovocerat våld. Den skriftliga bevisningen består bland annat av vägbeskrivningar till mc-klubbens lokal och DNA-spår på flera föremål.

Åklagarna redogör inte för något tydligt motiv och anser att det är andrahandsfråga som inte haft betydelse.

– Det primära är att utreda vad som hänt, och det är så vår utredning varit inriktad, säger åklagare Tomas Hagman under en pressträff i Kalmar. Men Hagman tror att angreppet var välplanerat från Hells Angels (HA) topp.

– Alla åtalade tillhör ju HA eller supportergrupperna. Jag menar också att det måste ha funnits en central planering inom HA. Det kan ju inte komma 15 bilar i en kortege till brottsplatsen av en slump. Alla gick ut samtidigt, en del var maskerade och hade tillhyggen. Därefter började de utdela grovt våld, säger han.

Samtliga åtalade hade sina mobiltelefoner avstängda under brottstillfället.

– Det tyder på att de varit överens om att ha dem avstängda för att inte lämna några spår. En oundviklig slutsats är att detta måste ha varit organiserat högt upp i HA:s hierarkier, säger Hagman.

Kalmar TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X