Annons
X
Annons
X

18 orter klarar inte en översvämning

Översvämningarna är så svårhanterliga att räddningstjänsten kallat in hemvärnet. I hjärtat av Astrid Lindgrens Småland kämpar ortsborna med att tömma sina hus på vatten. Enligt en ny rapport hotas totalt 18 svenska orter av allvarliga översvämningar.

ALLT FLYTER

SILVERDALEN/STOCKHOLM Henric Petersson står utanför sin pappas snickeri i Silverdalen utanför Hultsfred och tittar in genom fönstret. Golvet inne i huset är vattenfyllt och personal från räddningstjänsten är i full färd med att pumpa ut vatten. En stor del av trädgården – inklusive grillplatsen – ligger under vatten.

– Det är en speciell känsla att se hur allt flyter omkring inne i huset. Det är klart att det är värre med bostadshus på ett sätt men det här är hans levebröd, säger Henric Petersson.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De tillhör de värst drabbade här i grannskapet, men flera trädgårdar och källare är översvämmade och för att komma hit måste vi vada genom vatten som når ända upp till knäna. Utanför husen råder febril aktivitet och i ån som strömmar förbi nedanför gräsmattorna når vattnet långt upp på björkstammarna.

  Annons
  X

  Under ett dygn föll över 100 millimeter regn i här östra Småland – lika mycket som det brukar falla på två månader. Regnet, som orsakade extrema flöden i Emåns biflöden Brusaån och Silverån, som passerar Mariannelund och fortsätter till Hultsfred, fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att i går kalla till krismöte med berörda myndigheter.

  För det är inte bara Småland som kan tvingas pumpa vatten: I Sverige finns 18 tätorter med en betydande risk för översvämningar, enligt en färsk analys från MSB. Enligt kartläggningen har städerna ett sådant läge och sådana förutsättningar att det finns risk för människor, ekonomiska verksamheter och miljö vid en översvämning.

  – Alla är medvetna om problematiken och arbetar med frågorna. Egentligen skulle vi behöva mer resurser i Sverige, även om vi jämförelsevis inte är så hårt drabbade, säger Barbro Näslund Landenmark, expert på naturkatastrofer vid MSB och en av författarna till rapporten.

  Det hade inte spelat någon roll var det hade regnat – vid sådana extrema mängder regn blir det översvämningar.
  Martin Hedberg, meteorolog på vädertjänsten Klart.se

  MSB:s analys är effekten av ett EU-direktiv som tillkom 2007, sedan Europa drabbats av omfattande översvämningar. I ett senare steg ska länsstyrelserna i landet utarbeta riskhanteringsplaner för de aktuella orterna vilka ska vara färdiga 2015.

  Ingen av de kommunala räddningstjänsterna i riskområdena som SvD har intervjuat bedömer att de ensamma har förutsättningar att klara en omfattande översvämningssituation, som den småländska. Mattias Heimdahl, räddningschef i beredskap på Nerikes brandkår som ansvarar för Örebro och Lindesberg, bedömer att deras beredskap för översvämningar är god – men också att ingen räddningstjänst ensam klarar av översvämningar i storlek med de som nu drabbat Småland.

  – De resurserna har inga svenska räddningstjänster. I ett sådant läge behöver vi hjälp från andra kommuner, försvaret och frivilligorganisationer.

  I Vansbro ska man göra en förstudie om det går att valla in de centrala delarna med en gång- och cykelbana. Där möts Västerdalälven och Vanån vilket gör läget extra utsatt om vattennivån i älvarna skulle stiga extra mycket.

  – Då får vi samarbeta med andra. Men vi har bra koll på vattennivån så vi hinner förbereda oss, säger räddningschefen Bo Lundberg, som bedömer att man klarar en höjning på cirka en meter.

  Enligt MSB sammanfaller 90 procent av de översvämningar som skett i Sverige fram till nu med de utpekade områdena.

  SMHI beräknar att vattennivåerna i Småland når sin kulmen senast i dag.

  Ing-Marie Andertun och hennes man bor i ett av de värst drabbade områdena i Silverdalen. De är instängda och kan inte ta sig ut från området.

  – Från vårt hus måste vi passera över Silverån för att komma till genomfartsvägen. Vattnet gick till knäna på mig, och det som är otäckt är att det är så strömt. Alla här är instängda, säger Ing-Marie Andertun.

  I går var vattennivåerna ungefär tio meter från att nå deras enplansvilla och svämma över källaren.

  I sin pappas verkstad har Henric Petersson jobbat hela dagen och efter idogt pumpande har vattennivån minskat med tio centimeter.

  Men han vågar inte spekulera i om kulmen är nådd eller inte.

  – Ingen vet ju hur länge det kommer fortsätta.

  Henric Petersson kämpar mot översvämningarna i Silverdalen. Hans pappas snickeri är översvämmat och trädgården står under vatten.

  Så blir vädret imorgon där du bor klart.se Vad kan du om väderprognoser? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X