Annons

18-åring bakom Lovesan-viruset

FBI misstänker att en av hjärnorna bakom det fruktade dataviruset Lovsan, eller Blaster som det också kallas, är en 18-årig amerikan. Utredarna har kommit mannen på spåren genom att infiltrera en chattgrupp på internet.

Under strecket
Publicerad

Lovsan/Blaster bedöms ha smittat över en miljon datorer jorden runt sedan viruset dök upp i början av augusti. Bara några dagar efter utbrottet slog masken SobigF till med full kraft. Tillsammans vållade de stor huvudvärk för datoranvändare och skapade omfattande merkostnader för företag och myndigheter runt om i världen. Det var genom att infiltrera en chattgrupp där Lovsan/Blaster diskuterades och varianter av datamasken distribuerades, som den federala polisen lyckades identifiera den nu misstänkte 18-åringen. - De tyckte att det var kul att göra det här, säger en källa med insyn i utredningen, till NBC News, som förklaring till varför viruset skapades.

Den nu misstänkte ska ha skapat b-versionen av Lovsan/Blaster. FBI hoppas att förhör med chattgruppens medlemmar ska leda till att man lyckas spåra skaparen av den ursprungliga masken. Lovsan/Blaster spred sig genom att en smittad dator på egen hand, via nätverk, letade efter maskiner utan virusskydd. I Sverige drabbades omkring 20 000 av Telias internetanvändare sedan flera nätverksservrar satts ur spel. Den misstänkte mannen är satt under övervakning. Ett gripande kan bli aktuellt redan i helgen. FBI har också inlett en jakt efter skaparen av SobigF.

Annons
Annons
Annons