Annons
X
Annons
X

Vill ha en mur mot Mexiko så snart som möjligt

När USA:s tillträdande president Donald Trump får frågor om ifall Ryssland har uppgifter som kan skada honom blir han märkbart irriterad – och vägrar svara på frågor från vissa medieorganisationer.

– De är mycket, mycket oärliga människor, säger Trump.

Av TT
USA:s nye president

Med flera amerikanska flaggor i bakgrunden och i en lokal fullpackad av journalister håller Donald Trump sin första presskonferens sedan han blev vald till president.

På presskonferensen – som hölls i Trump Tower i New York – fick Trump frågan om han tror att Moskva låg bakom intrång under valkampanjen.

– Jag tror att det var Ryssland, men jag tror att vi också blev hackade av andra länder, svarar Trump.

Annons
X

– Ryssland kommer att ha mycket större respekt för vårt land när jag leder det, svarar Trump på frågan om vad han ska göra åt Rysslands hackning.
Han säger att Putin inte borde "ha gjort det", men också att han tror att Ryssland kommer att backa.

Men det handlar inte bara om Ryssland, fortsätter Trump.

– Alla länder kommer att ha mycket större respekt för Förenta staterna.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trump säger också att Demokraterna var vidöppna för hackning och intrång i partiets datasystem. Hans egen organisation hade mycket bättre säkerhet, säger han.

  Trump fick också frågan om han i fredags fick information om att Ryssland har skadlig information om honom.

  – De här dragningarna är hemliga, svarar han.

  Frågor om nyheten från mediebolaget CNN om att Ryssland har underrättelseuppgifter om Trump som kan skada honom kom upp flera gånger under presskonferensen.

  – Det var skamligt att underrättelsetjänsten släppte ut falska uppgifter. Det är någon som kunde ha skett i Nazityskland, säger en märkbart irriterad Trump när han får en fråga om varför han hänvisade till Nazityskland i ett tweet tidigare i dag.

  Sedan vägrar Trump att låta medieorganisationer som han anser sprida "fejkade nyheter" ställa frågor.

  – BuzzFeed är en skräphög, men BBC är en "skönhet" fortsätter han, rapporterar TT:s utsända på plats under presskonferensen.

  Buzzfeed är en mediesajt som, till skillnad från felra andra medier, valde att publicera dokumenten där Trump omnämns ut i sin helhet.
  Han säger också att det inte finns en möjlighet att några av de läckta uppgifterna kan stämma.

  Enligt Trump är det bra för USA om han själv har bra relationer med Rysslands president Vladimir Putin.

  – När jag lämnar landet är jag extremt försiktig, och jag är omgiven av livvakter, säger Trump på frågan om han gjort något utomlands som gör att Ryssland kan utpressa honom.

  Trump säger på presskonferensen att han inte har några kontakter med Ryssland över huvudtaget, och att han därför inte är i en känslig position.

  – Jag har inga intressekonflikter som president, fortsätter Trump.

  – Jag kommer inte att släppa mina skatteredogörelser, eftersom de är under granskning, svarar han på frågan om han ska offentliggöra dokumenten för att visa att han inte har några affärsförbindelser med Ryssland.

  Han tillägger att hans söner kommer att ta över affärerna.
  Lösningen med att sönerna tar över kommer "totalt isolera" Donald Trump från affärsrörelserna, säger den blivande presidentens juridiska medarbetare Sheri Dillon.

  Enligt Dillons redogörelse har en fond inrättats för att hantera affärerna, och inga nya utlandsuppgörelser ska göras för att undvika intressekonflikter.

  Hon säger vidare att dottern Ivanka inte kommer att ha något att göra med affärsimperiet. Ivanka är gift med Jared Kushner som Trump har utsett till senior rådgivare i Vita huset.

  Läs direktrapporten här nedan:

  Laddar…

  Hämtar liverapport.

  Donald Trump vid presskonferensen. Foto: Evan Vucci / AP
  Annons

  Donald Trump vid presskonferensen.

  Foto: Evan Vucci / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X