Annons

1700-talsgård på taket hans livsverk

KOPIA Idag sätter 80-årsjubilerande storbyggmästaren Sven-Harry Karlsson kronan på sitt livsverk genom att inviga museum och kanske också mausoleum i eget namn. Det är något så märkligt som en replika av en 1700-talsgård – fem trappor upp på ett tak i Vasastan.

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några dygn tillbaka glittrar och gnistrar det nattetid vackert guldgult över Vasaparkens kala träd. Det blev som Sven-Harry Karlsson formulerade det medan hans mässingsplåtklädda hus ritat av Anna Höglund på Wingårdh arkitekter ännu var en byggarbetsplats; ”Det ska glänsa som Joakim von Ankas kassavalv”. Taket är klätt i dubbla plåtlager, ytskiktet är perforerat och belyses underifrån.

Sven-Harrys konsthall invigdes i mars, arbetet med den exklusiva takvåningen har pågått under patriarkens höst med det uttalade syftet att inviga Sven-Harrys museum lagom till dennes 80-årsdag 8 december. I och med det borde det gyllene konstskattskrinet kunna tävla om Sveriges arkitekters utmärkelse Kasper Salinpriset 2012. Att huset inte var färdigställt medförde att det inte kunde vara med i nomineringsprocessen detta år, enligt jurymedlemmen arkitekt Leif Brodersen.

Annons
Annons
Annons