Annons
X
Annons
X

170 000 svenska pass på drift

Tiotusentals svenska pass försvinner årligen, ofta i händerna på illegala människosmugglare. Beatrice Ask tillsätter nu en utredning i syfte att ta reda på om gällande regler bör skrivas om.
– Det är en säkerhet både för samhället och den enskilda, säger justitieministern.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON

SVENSKA PASSREGLER KAN SKRIVAS OM

Justitieminister Beatrice Ask tycker att det är ”konstigt”, säger hon, att vi inte skulle ha regler och kontroller som förmår säkerställa att det är rätt person som visar upp ett pass.

Uppgifter från polisen, EU:s gränskontrollmyndighet Frontex och svenska utlandsmyndigheter tyder alla på samma sak: att svenska pass har blivit en handelsvara som i stor utsträckning missbrukas.

Just nu är minst 170 000 pass från Sverige på drift, enligt uppgift från Rikskriminalpolisen.

Annons
X

Myndigheten föreslog i februari i år en rad åtgärder för att stävja missbruket. På listan stod höjda priser för ersättningspass (från 350 kronor till 980 kronor) samt att den som förlägger sitt tredje pass ska kallas till polisförhör och bli föremål för en utredning.

Beatrice Ask har tagit fasta på Rikskriminalens arbete, men konstaterar att en mer omfattande kartläggning ännu saknas.

– Hur omfattande är problemet, vilka är skälen till att vi skiljer ut oss – om vi nu gör det – och vilka åtgärder ska vidtas? Det är vad uppdraget handlar om, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I utredningens uppgift ligger även att undersöka regelverk och praxis i länder som inte har samma problem som Sverige. Därtill ska regeringen få förslag på genomförbara åtgärder för att motverka missbruket.

  Två frågor ska utredaren titta särskilt på:

  • Huruvida de svenska passreglerna bidrar till att svenska pass utnyttjas illegalt.
  • Om en ökad kontroll av den biometri som finns i passen skulle kunna minska problemen.

  På första punkten påpekar Beatrice Ask att det ännu är oklart om Sverige skiljer sig från andra länder.

  Frontex nämner dock i en rapport, ”Annual Risk Analysis 2013”, att just svenska pass påträffats hos syriska flyktingar på väg in i Europa. Och enligt den turkiska gränskontrollen hör resehandlingar från Sverige till de mest missbrukade i världen. Ask konstaterar att det i dag är förhållandevis lätt att få ut ett nytt pass för svenska medborgare:

  – Vi har inte byråkratiserat möjligheten för folk att begära det. Men vi har höjt säkerheten. Därför blir man lite förundrad över påståendet att Sverige skulle sticka ut, säger hon.

  När man tappat bort passet många gånger måste en klocka ringa någonstans.
  Beatrice Ask

  Samtidigt talar Beatrice Ask mycket om punkt två: passens biometri, vilken utgörs av det fingeravtryck som numera är lagrat i datachipet.

  – Om man skulle använda sig av biometrisk kontroll av pass när man kommer till Sverige, skulle det vara tillfyllest eller krävs det att man har motsvarande anordning i hela EU? Det har inte vi svaret på, säger justitieministern som inte är främmande för att Sverige agerar på egen hand.

  – Jag tycker att Sverige kan gå före om det finns åtgärder vi kan vidta, där det inte krävs att hela EU gör samma genomförande. Vi har biometri i passen i dag och då tycker jag att det är rimligt att man faktiskt börjar använda den om det är så att svenska pass utnyttjas.

  Andra tänkbara åtgärder är förhör då passet har tappats bort för många gånger, en metod som i dag brukas i Finland.

  – När man tappat bort passet många gånger måste en klocka ringa någonstans. Jag tycker att man ska kunna ta ett resonemang med människor, säger Beatrice Ask.

  Du är inte rädd att medborgarnas frihet inskränks?

  – Nej, tvärtom. Det handlar om din och min trygghet. Att mitt pass inte används av någon annan – det är faktiskt viktigt. Ta barn som förs bort eller situationer där folk använder ens identitet. Det är alltid allvarligt.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X