Annons
X
Annons
X

17 miljarder satsas på sjukskrivna

Regeringen skjuter till 17 miljarder kronor i höstbudgeten under kommande tre år för att få långtidssjukskrivna att återkomma till arbetsmarknaden.

Av TT
(uppdaterad)

Enligt regeringen kommer runt 50 000 långtidssjukskrivna att bli utförsäkrade nästa år. Denna grupp ska nu få hjälp via arbetsmarknadspolitiska insatser som exempelvis jobb med lönebidrag, sysselsättning hos Samhall, arbetslivsinriktad rehabilitering med mera. Arbetsförmedlingen får drygt 1,5 miljarder kronor extra för att administrera de nya grupperna av sökande.

Även de begränsat förtidspensionerade berörs av åtgärderna, enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

– Det handlar om att bygga broar, säger han.

Annons
X

Aktivitetsersättning under tiden blir 223-680 kronor per dag.

– Beroende på om man har rätt till till a-kassa eller inte, säger Littorin.

Men helt stänger inte regeringen rätten att få fortsatt sjukersättning om den enskilde inte kan delta i Arbetsförmedlingens program.

– Det kommer att finnas ventiler i systemet, säger Littorin.

Den som blir utförsäkrad från sjukförsäkringen ska först få en bedömning om hur förutsättningarna för arbete ser ut. Det ska ske under en tremånadersperiod. Därefter slussas man vidare till Arbetsförmedlingen och dess ordinarie portfölj av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Arbetsförmedlingen kommer att behöva nyrekrytera runt 500-1 000 personer för att kunna ta hand om den stora volym av sjukskrivna människor som ska slussas ut på arbetsmarknaden, enligt generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist till TT. Behovet blir störst utanför storstäderna.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X