Annons
X
Annons
X

17-åring döms till åtta års fängelse

Den 17-årige pojke som åtalats för knivmord på sin 19-åriga syster i Landskrona döms till åtta års fängelse för mord.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Maria var bara 19 år då hon knivhöggs till döds i Landskrona. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX

Pojken var bara 16 år när mordet begicks.

– Det här är en oerhört tuff dom. Min klient är chockad, säger 17-åringens försvarsadvokat Urban Jansson till TT.

Den 19-åriga kvinnan dödades genom 107 hugg med två knivar och en sax mot olika delar av kroppen. Enligt ett rättsläkarutlåtande har det tagit flera minuter att tillfoga henne skadorna. Tingsrätten skriver att skadorna därför orsakat henne stort lidande och stark dödsångest.

Annons
X

Rätten finner det också fastslaget, att brodern vid fler tillfällen före mordet varit hotfull mot sin syster och gett henne förnedrande tillmälen som hora och slampa.

Brodern har skyllt mordet på en maskerad man som plötsligt ska ha rusat in i lägenheten där syskonen fanns och överfallit systern. Men berättelsen innehåller märkliga detaljer och stämmer inte heller med de tekniska fynden, varför tingsrätten avvisar den. I stället slår den fast att det är brodern som begått mordet.

Motivet var, enligt domen, att återupprätta familjens heder.

Mordet är, enligt tingsrätten, ”bland de allvarligaste fallen av mord som kan förekomma” och straffvärdet för dådet bestäms därför till livstid.

Men en person under 18 år kan dömas till fängelse, bara om det finns ”synnerliga skäl”. Rätten anser här att mordet begicks så nära pojkens födelsedag att det ska ses som att han var 17 år vid händelsen. Eftersom straffvärdet är så högt räcker det inte med de fyra år som maximalt kan utdömas i sluten ungdomsvård, utan domstolen bestämmer straffet till fängelse i åtta år.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat, att det inte finns förutsättningar att överlämna pojken till rättspsykiatrisk vård.

Varken den döda 19-åringens mamma eller hennes halvsyster tillerkänns något skadestånd av Lunds tingsrätt.

Redan tidigare har 17-åringens försvarsadvokat Urban Jansson sagt att domen ska överklagas för att få en ny prövning av skuldfrågan, nu gäller missnöjet även Lunds tingsrätts val av påföljd.

– Utgångspunkten för domstolen är ju att straffvärdet är livstid, men det är helt fel, anser jag, säger Urban Jansson.

När det stod klart att tingsrätten fann 17-åringen skyldig till dådet pläderade Jansson i stället för 20 månaders sluten ungdomsvård som lämplig påföljd.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för syskonens halvsyster, var ensam i rätten med att driva frågan om hedersmotiv till dådet. Hon är mycket nöjd med att fått fullt genomslag för den linjen i tingsrättens dom.

– Det är en seger för rättvisan. Det här är en väldigt välskriven och stark dom, säger hon.

Enligt domen ska hedersmotivet ses som en försvårande omständighet och Massi Fritz hoppas att den synen från och med nu ska prägla framtida domar i liknande fall.

– Jag hoppas också att fler åklagare vågar se och ta upp hedersmotivet, säger hon.

Men domen var också en motgång för Massi Fritz, eftersom hennes klient nekas skadestånd. Hon och hennes halvsyster anses inte ha stått varandra tillräckligt nära.

– Men i sammanhanget är det en mycket liten fråga. Både jag och min klient vet att det är mycket svårt att få sådan här ersättning.

Elisabeth Massi Fritz vet ännu inte om hon ska överklaga i skadeståndsfrågan.

Systern hade återvänt till Landskrona sedan hon brutit upp från ett påtvingat äktenskap i Irak. Hon hittades död i sin lägenhet i Landskrona på kvällen den 23 april, dagen efter hennes födelsedag.

Polis och ambulans larmades till platsens av kvinnans då 16-årige bror, som var kvar på platsen och hade kraftigt nedblodade kläder. Pojken greps och häktades sedan som misstänkt för mordet, men har hela tiden nekat.

Syskonens mamma greps och anhölls som misstänkt för anstiftan, men släpptes och är sedan länge helt avförd från utredningen.

Kvinnan hade haft kontakt med både socialtjänsten i Landskrona och organisationen Tänk om, som jobbar mot hedersvåld, och berättat om bråk, hot och våld från familjen. Hon fick hjälp till egen lägenhet, men tackade nej till skyddat boende på annan ort.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

Lund TT

Annons
Annons
X

Maria var bara 19 år då hon knivhöggs till döds i Landskrona.

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX Bild 1 av 2

De då 16-årige brodern i rättssalen med sin advokat.

Foto: BJÖRN LINDGREN /SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X