17-årig flicka omkom i liftolycka

En 17-årig flicka från Narvik dödades och tre män runt 20-årsåldern från Kiruna skadades vid en svår olycka i linbanan vid Abisko fjällstation norr om Kiruna i går. Samtliga ingick i en internationell ungdomsgrupp som deltagit i ett fredsläger.

Under strecket
Publicerad
Annons

Olyckan i den två kilometer långa linbanan från den legendariska över 100 år gamla fjällstationen i Abisko upp på Nuoljafjället skedde skrämmande oväntat i det regndisiga vädret strax efter klockan elva på förmiddagen.
Plötsligt, 800 meter från bergsstationen, lossnade den ena liftkorgen med två ungdomar och for med enorm hastighet och kraft mot korgen nedanför där två andra ungdomar satt. Liften är helt öppen och saknar skydd.
Kraschen blev kraftig, men lyckligtvis hängde tvåstolskorgarna kvar så att ingen av de fyra inblandade ungdomarna föll ned på marken nedanför.

Upprörda liftåkare som sett kollisionen larmade om olyckan när de nådde upp till kaffestugan på toppstationen på Nuoljaberget klockan 11.55. Linbanan stoppades omedelbart och det över fyra timmar långa räddningsarbetet som försvårades av det dåliga vädret drogs igång. Räddningstjänsten från Kiruna, alpina räddningsgruppen, ambulanser och en helikopter från Bodö i Norge deltog. Senare anslöt sig också den svenska räddningshelikoptern efter
att tidigare på dagen ha räddat två unga 18-åriga kvinnor från Stockholm som skadats i Kebnekaise.
Flertalet av passagerarna i linbanan ingick i en grupp på ett 40-tal ungdomar mellan 16 och 22 år som deltog i ett solidaritetsmöte anordnat av Narviks fredscentrum. De kom från Kiruna, Narvik, S:t Petersburg, Polen och Ukraina. Sedan 19 juli hade de bott i Kiruna. Tio av dem var medlemmar i Unga Örnar i Kiruna.

Annons
Annons
Annons