”Ska gå att permittera upp till 80 procent”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) höll pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) höll pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen och samarbetspartierna är överens om nya, generösare regler för korttidspermitteringar.

– Vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att lindra de effekter näringslivet drabbas av, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Under strecket
Publicerad
Annons

Staten rycker ut och tar ännu större del av personalkostnaden för de företag som vill korttidspermittera personal. Det meddelade regeringen och samarbetspartierna vid en pressträff på tisdagen.

Med det tidigare förslaget kunde företagen låta personalen gå ned 60 procent i arbetstid. Det utökas nu till 80 procent. Om ett företag utnyttjar stödet till max jobbar alltså personalen 20 procent av tiden men får behålla minst 90 procent av lönen, där staten står för inkomstbortfallet. På så vis ska företag lockas att behålla sina anställda genom krisen i stället för att säga upp personalen.

– I de sektorer och de företag som går först in i corona-förloppet står personal för en stor del av kostnaderna. Därför är korttidspermittering en stor lättnad för företagen, säger Emil Källström (C) vid pressträffen.

Det nya lagförslaget kommer att läggas fram för riksdagen i maj, men stödet kommer att gälla retroaktivt från den 1 maj till och med den sista juli.

Utöver finansministern och Emil Källström (C) deltog även Mats Persson (L) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid pressträffen. Och den sistnämnda poängterade att kontrollen av att stödet inte missbrukas kommer att förstärkas.

Annons
Annons

Tidigare har det rapporterats i medier om att personal har tvingats gå med på permittering på pappret, men i praktiken fortsätta jobba heltid – under hot om att annars bli uppsagda.

– Här vill jag vara väldigt tydlig. Den som fifflar med det här stödet, fifflar också med skattebetalarnas pengar. Varenda krona som vi investerar ska användas för att bekämpa krisen, säger Per Bolund.

Hur mycket det utökade systemet kommer att kosta skattebetalarna beror på i vilken utsträckning stödet används. Att systemet har välkomnats av företagen råder det ingen tvekan om. Tillväxtverket, som administrerar stödet, har redan fått in 24 000 ansökningar om korttidspermitteringar – en siffra som enligt finansminister Magdalena Andersson motsvarar 9 miljarder kronor i stöd. 16 000 korttidspermitteringar har redan beslutats.

Men nu ser regeringen framför sig att den siffran stiger snabbt och därmed också kostnaderna – även om finansministern inte vill ge någon prognos för exakt hur många tjänster som kan omfattas av stödet. Om 180 000 personer korttidspermitteras i snitt varje månad handlar det om en total kostnad på 32,7 miljarder kronor. Om det i stället handlar om 700 000 korttidspermitteringar landar kostnaden på 127,1 miljarder kronor. Regeringen har tidigare budgeterat 19,5 miljarder för korttidspermitteringarna.

– Vilken av nivåerna som är mest sannolik kommer vi att återkomma med i propositionen, detta är något som utvecklar sig hela tiden, säger Magdalena Andersson.

På frågan om det finns tillräckligt med pengar för att bekosta så många som 700 000 korttidspermitteringar, svarar Magdalena Andersson:

– Då befinner vi oss i en väldigt, väldigt allvarlig och djup ekonomisk kris. Då är det lämpligt att man använder mer av de ekonomiska muskler vi har på grund av vår låga statsskuld, för att stimulera ekonomin, säger hon.

Detta är tisdagens andra budgetnyhet på temat att stötta näringslivet genom krisen – och det andra exemplet på en åtgärd som redan införts men som nu blir mer generös. Tidigare under dagen beslutades också att räntan för de företag som får skjuta upp sina skatteinbetalningar på grund av krisen, sänks till 3,14 procent.

– Ett tydligt fokus för oss har varit bra åtgärder snabbt i stället för perfekta åtgärder lite långsammare, säger Magdalena Andersson.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons