Annons
X
Annons
X

Kommunals bas avgår i maj: ”Förlåt mig”

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström ställer inte upp för omval vid kongressen i maj. Det meddelade hon på onsdagens presskonferens. "Från djupet av mitt hjärta: Förlåt mig", säger Nordström.

(uppdaterad)
Skandalerna i Kommunal
Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström på onsdagens pressträff, där hon meddelade att hon avgår vid kongressen i maj.

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström på onsdagens pressträff, där hon meddelade att hon avgår vid kongressen i maj. Foto: Jessica Gow/TT

Sedan förra veckan har avslöjanden avlöst varandra kring vidlyftiga krognotor, driften av restaurang Metropol Palais i Stockholm och bostadsaffären med utrikesminister Margot Wallström. Tillsammans har de bidragit till att Kommunal har ruskats om i grunden och till att nästan 10 000 medlemmar har begärt utträde ur fackförbundet.

Vid den tredje presskonferensen på en vecka meddelade ordförande Annelie Nordström att hon inte ställer upp för omval vid kongressen i maj. Fram till dess stannar hon kvar på sin post.

– Jag kommer att lägga all min energi på Kommunals viktiga arbete med att göra om och göra rätt, och på vårens viktiga avtalsrörelse. Det som har rullat upp i de senaste veckornas granskning är inte acceptabelt. Det som har blivit fel i Kommunal måste rättas till, säger Annelie Nordström.

Annons
X

Efter två dagar med förbundsstyrelsemöte har ett åtgärdspaket tagits fram. Det fokuserar på tre problemområden: en otidsenlig kultur, förbundets helägda bolag Lyran och fastighetsinnehaven.

En översyn ska göras av strukturen för fastighetsinnehavet och gränsdragningen ska bli tydlig gentemot Kommunals kärnverksamhet. En ny ordförande har tillsatts för bolaget Lyran och en ny styrelse ska utses inom tio dagar. En plan ska också tas fram för en avveckling av Kommunals engagemang i den kritiserade restaurangen Metropol Palais.

Dessutom påverkas stadgarna. Kassörsrollen har haft ett väsentligt mer exekutivt uppdrag än vad som är normalt och det har skapat en speciell maktorganisation, enligt Nordström. Det ska nu ändras via stadgarna.

Bland åtgärderna finns även att Kommunal ska bli bättre på att på egen hand hitta brister i verksamheten. I arbetet kommer extern och professionell hjälp att tas in och medlemmar ska anonymt kunna visselblåsa.

Fler gånger under presskonferensen betonade Annelie Nordström att "Kommunal är medlemmarna".

– Vi har nu satt vår egen gyllene regel. Vi måste kunna se medlemmarna i ögonen och kunna garantera att allt vi gör, alla beslut vi fattar, och det vi gör i vardagen är garanterat bra för medlemmarna, säger Annelie Nordström.

Om onsdagens besked räcker för att hindra ett fortsatt medlemsras återstår att se. När SvD frågade läsarna huruvida de tycker att Annelie Nordström borde avgå redan nu svarar de med ett rungande ja. Bara 55 personer svarar att maj räcker medan 290 personer anser att hon borde avgå omgående.

Enligt Annelie Nordström var det en enig förbundsstyrelsen som beslutade att hon inte genast ska avgå. Men hon stängde samtidigt inte dörren för att hon kan komma att avgå före kongressen om det skulle visa sig vara bäst för medlemmarna.

Enligt Kommunal får Annelie Nordström minst 2,1 miljoner kronor i fallskärm när hon avgår på kongressen i maj. Om hon hade valt att stanna kvar till i sommar, det vill säga ställt upp för omval, hade fallskärmen blivit 1,3 miljoner kronor mer, enligt medieuppgifter.

Det huvudsakligt beskedet från Nordström till medlemmarna vid onsdagens presskonferens var att hon är ångerfull.

– Jag vill be medlemmarna, de förtroendevalda och de anställda om ursäkt för de felaktigheter som har begåtts inom Kommunal. Från djupet av mitt hjärta: Förlåt mig. Förlåt oss.

SvD rapporterade direkt från presskonferensen:

Laddar…

Hämtar liverapport.

Annons

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström på onsdagens pressträff, där hon meddelade att hon avgår vid kongressen i maj.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X