Annons

”16 år i Assads fängelse gjorde mig till författare”

Den syriske författaren Yassin al-Haj Saleh tog i förra veckan emot Tucholskypriset, PEN-klubbens pris till en förföljd författare.
Den syriske författaren Yassin al-Haj Saleh tog i förra veckan emot Tucholskypriset, PEN-klubbens pris till en förföljd författare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Syrier får inte göra lidandet till sin främsta identitetsmarkör, utan måste försöka vara kreativa mitt i mörkrets hjärta. Det säger den syriske författaren Yassin al-Haj Saleh, som får årets Tucholskypris.

Under strecket
Publicerad

Yassin al-Haj Saleh har skrivit brev till sin kidnappade fru och låtit publicera dem i nättidningen Al Jumhuriya, som han var med och grundade. Breven är ett sätt för honom att handskas med trauma.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Jag ser kriget som ett tillfälle. Inte för att världen ska förstå oss, men för att vi med den syriska erfarenheten ska kunna förändra världen genom att ta makten över vår egen berättelse i stället för att bli berättade av andra.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den syriske författaren Yassin al-Haj Saleh, som fram tills nu suttit försjunken i skinnfåtöljen, lutar sig fram när han svarar på frågan:

– Visst har jag stunder när jag tänker: ”Åt helvete med skrivandet.” Förmår ord förkroppsliga kriget, de döda, de försvunna – ett land i sammanbrott? Men…

Annons
Annons
Annons