Löfven: ”Det får vara slutfestat nu”

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter videoklippen från trånga nattklubbar skärper regeringen nu regelverket för danstillställningar. Samtidigt höjs publikgränsen till 300 för evenemang med sittande publik, ett beslut som välkomnas av kulturvärlden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den 8 oktober undantogs serveringsställen som restauranger och barer från maxtaket på 50 personer för offentliga tillställningar. Ändringen kom efter kritik från företagare som känt sig orättvist behandlade, och som tyckte att regelverket var motsägelsefullt.

Beslutet ledde till att flera nattklubbar öppnade upp igen. På sociala medier spreds några dagar senare videoklipp från trånga barer och dansgolv, vilket nu fått regeringen att ångra sitt beslut.

Under en pressträff på torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att offentliga danstillställningar med fler än 50 deltagare åter igen ska vara förbjudna.

– Det får vara slutfestat nu på nattklubbarna, sa han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) sa under pressträffen att trovärdigheten för den svenska coronastrategin hotas av videoklippen från dansgolven.

Under torsdagens regeringssammanträde beslutade regeringen också att höja maxtaket för evenemang med sittande gäster från 50 till 300, ett beslut som länge efterfrågats av kultur- och idrottsvärlden.

Regeringen har under flera månader pratat om att mjuka upp reglerna, men har vid flera tillfällen skjutit upp beslutet på grund av den ökade smittspridningen under hösten.

Annons
Annons

Amanda Lind (MP), minister med ansvar för kultur och idrott, säger att uppmjukningen underlättas av att Folkhälsomyndigheten och regionerna den här veckan fått större möjlighet att införa lokala skärpningar.

– Det här kommer att göra stor skillnad, även om de berörda sektorerna så klart fortfarande befinner sig i ett allvarligt läge.

Beskedet välkomnas av kulturvärlden. Susanne Reuszner, kommunikationschef på Folkoperan, säger att ändringen borde ha gjorts tidigare, men att det nu blir lättare att planera för framtiden.

– Det är en positiv nyhet, men just nu vet vi inte vad den kommer att innebära för oss, säger hon.

Magnus Aspegren, vd för Riksteatern, skriver så här i ett mejl till SvD:

”Äntligen! Det är viktigt och hög tid att kulturbranschen nu får gå in i nästa fas där vi kan välkomna mer publik till salongerna. Det är glädjande att fler människor runt om i Sverige får möta kultur igen då det är en så viktig infrastruktur för demokratin. Vi kommer även fortsättningsvis ta oss an denna utveckling med både ansvar och omsorg.”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa under pressträffen att de mer generösa reglerna inte väntas leda till ökad smittspridning.

Ändringen kan tvärtom bidra till större acceptans för den svenska strategin, eftersom många har ifrågasatt de svenska publikbegränsningarna, som är strängare än i flera andra länder.

– Väl hanterat av alla arrangörer höjer det här inte risknivån mer än marginellt, sa han.

De båda ändringarna kommer att träda i kraft den 1 november.

Efter reklamen visas:
Publiktaket höjs till 300 för kultur och sport
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons