Annons
X
Annons
X

Regeringen flaggar för fler skattehöjningar

Tillväxten ökar och arbetslösheten sjunker. Finansminister Magdalena Andersson (S) målade i regeringens nya ekonomiska prognos upp en ljus bild inför budgetförhandlingarna på Harpsund. Men norska och kinesiska orosmoln hotar. Finansministern flaggade även för att redan kända skattehöjningar kan utökas.

Harpsund 2015

**Under fredagen möttes **regeringen ute på Harpsund på den sörmländska landsbygden för att kicka igång hösten och fortsätta förhandlingarna om den kommande höstbudgeten, som presenteras den 21 september.

I samband med det traditionsenliga fototillfället där samtliga statsråd samlas på trappen gav statsminister Stefan Löfven (S) ett par korta kommentarer. Bland annat gav han ett rungande "ja" på frågan om samtliga ministrar skulle få behålla jobbet, vilket nog var turligt för stämningen på kvällens kräftskiva.

Statsminister Stefan Löfven sa även att "det viktigaste inte är opinionen eller Sverigedemokraterna", apropå de senaste mätningarna där stödet för SD ökat . Han ville fokusera på den egna politiken och budgeten.

Annons
X

Men huvudpunkten på Harpsund var finansminister Magdalena Anderssons (S) dragning om regeringens prognos för den ekonomiska situationen som ligger till grund för höstbudgeten. Och finansministern målade med en relativt ljus pensel.

Arbetslösheten väntas hamna på 7,1 procent nästa år i stället för 7,2 som i förra prognosen för två månader sedan. Fram emot 2019 väntas siffran hamna på 6,2. BNP väntas hamna på 2,8 under 2016 jämfört med 2,7, en aning lägre än vad Konjunkturinstitutet trodde i sin senaste prognos.

– Den globala konjunkturen stärks, arbetslösheten revideras ner, men underskotten kräver tuffa prioriteringar, säger Magdalena Andersson.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Risker finns dock. Det handlar om tillväxtproblemen i Kina, Greklandskrisen, utvecklingen i grannländer som Norge exempelvis, till följd av ett sjunkande oljepris, samt stagnation i euroområdet.

  Det blir en stram budget med fokus på jobb, skola och klimat. Ordet för dagen är "investeringar". Budgeten får passande nog namnet "Investeringar för Sverige", avslöjade finansministern.

  – Vi har vår jobbagenda och det kommer att vara fokus för vårt arbete och våra samtal, säger Magdalena Andersson.

  Men denna budget kommer inte att vara den som gör att regeringen når sitt mål om lägst arbetslöshet i EU 2020.

  – Vi ligger betydligt närmare målet än vad vi gjorde i juni, men för att nå målet krävs naturligtvis ytterligare åtgärder, säger Magdalena Andersson.

  Hon ville inte svara på hur stora reformerna som MP och S ska förhandla fram, tillsammans med Vänsterpartiet, blir totalt. Hittills har reformer för 13 miljarder aviserats. Det har talats om ett utrymme på ett antal miljarder mer, men mycket beror på om det blir förändringar i de presenterade skattehöjningarna, vilket Magdalena Andersson antydde var möjligt.

  Hon ville inte säga om det kan gälla höjd bensinskatt, där världsmarknadspriset fortsatt att sjunka.

  – Det finns på några områden förändringar som kan motivera förändringar.

  Budgeten kommer bara att innehålla fullt finansierade reformer och underskottet kommer att halveras de kommande åren, sa Magdalena Andersson och gav en gliring till sin föregångare Anders Borg (M) som "lånade till skattesänkningar".

  Men Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson är inte imponerad.

  – Hon brister på både på lång sikt och på kort sikt. På kort sikt för att hon inte gör något åt de dramatiska utgiftsökningarna där kostnaderna för migration och sjukförsäkring skenar. Och på lång sikt för att det inte görs reformer för de som har allra svårast att komma in på arbetsmarknaden, säger han.

  Foto: Bertil Ericson/TT

  SvD: liverapportering från pressträffen:

  Laddar…

  Hämtar liverapport.

  Annons
  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X