Annons
X
Annons
X

"Vi är inne i ett race to the bottom"

I natt infördes id-kontrollerna på resor från Danmark till Sverige. Runt 150 vakter bevakar kontrollerna på Kastrup, där samtliga id-handlingar fotograferas. Men för de första resenärerna gick det smidigt och hittills har inga köer uppstått.

Av TT
(uppdaterad)
Id-kontrollerna

**Alexander och Monica Klein från Malmö, **som firat jul och nyår i Nordnorge, var bland de första som kontrollerades vid Kastrup tågstation utanför Köpenhamn i Danmark vid midnatt, då id-kontrollerna på tåg, bussar och passagerarfartyg som går till Sverige infördes.

– Det var inga problem med det. Jag kände ju till det här så det var bara att plocka fram körkortet, säger Alexander Klein till TT.

På Kastrup station har 34 kontrollstationer byggts där passagerarna slussas igenom när de byter perrong för att åka vidare till Sverige. Kontrollstationerna bemannas dygnet runt av totalt 150 vakter från Securitas. Mellan spåren har ett 325 meter långt stängsel uppförts för att id-lösa flyktingar inte ska kunna ta sig förbi kontrollerna.

Annons
X

Alla id-handlingar blir fotograferade av vakterna i fållorna, rapporterar TT:s reporter på plats vid Kastrup.

Strax efter halv sju mötte ett tiotal polismän de kanske fyra-fem passagerare från Kastrup som steg av i svenska Hyllie. Id-kontrollerna var snabbt avklarade.

– Jag åker buss från Dragør till Kastrup och därifrån med tåg. För en gångs skull gick tåget i tid. Det blir kanske värre lite senare, säger Kenneth Christensen som dagligen pendlar från Dragør till jobbet i Vellinge söder om Malmö.

**Flykting- och människorättsorganisationer **har riktat skarp kritik mot att id-kontrollerna kommer att hindra många flyktingar från att söka asyl i Sverige. Vissa grupper drabbas särskilt hårt, menar Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd (FARR).

– Många av de mycket unga som är på flykt har inte id-handlingar, och har aldrig haft det. Många ensamkommande från Afghanistan är till exempel uppvuxna i Iran som papperslösa, säger hon till TT.

Hon pekar även på att vissa id-handlingar från länder som Afghanistan och Somalia bland annat inte uppfyller kravet på fotolegitimation. Andra som nu inte kommer att kunna söka asyl är de som har förlorat sina id-handlingar då de blivit av med sin packning under den ofta svåra resan till Europa, tillägger Sanna Vestin.

– Från regeringens sida säger man att de kan söka asyl någon annanstans. Det är lätt att säga, men nu är vi inne i ett "race to the bottom" där alla gör sitt bästa för att hindra asylsökande med regler av olika slag.

– Det är en förfärlig situation. Det handlar om människor som är på flykt. Det är inte vi som är hotade, det är de som är hotade, säger Sanna Vestin.

Även från andra håll kommer kritik – tåg- och bussbolag liksom många resenärer fruktar stora förseningar.

HH Ferries, som kör rutten Helsingborg-Helsingør, beräknar att kontrollerna kommer att kosta företaget 20 miljoner danska kronor för årets första sex månader.

– Vi har informerat Sveriges regering och myndigheter att vi har för avsikt att begära ersättning för våra kostnader, säger företagets vd Henrik Rørbaek till danska nyhetsbyrån Ritzau.

25 Skånepolitiker som företräder Moderaterna på kommun- och regionnivå skriver i en artikel på DN Debatt att kontrollerna borde genomföras under färd i stället och att nuvarande system äventyrar hela Öresundsregionen.

"Bäst hade varit om transportörsansvaret och id-kontrollerna aldrig hade införts i en funktionell arbetsmarknadsregion. Alternativet att direktavvisa alla asylsökande som kommer från ett annat EU-land borde också har prövats mer seriöst", skriver politikerna.

Tio företrädare för Liberalerna kräver i Sydsvenskan att skånsk kollektivtrafik måste ersättas för de extra kostnader de nya id-kontrollerna medför.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelar på sin Facebooksida att han kommer att hålla en presskonferens klockan 12 i dag med anledning av Sveriges beslut om gränskontroller.

Den danska regeringen har efter det svenska beslutet bett polisen att förbereda för ett eventuellt utökande av kontroller av personer som vill resa in till Danmark.

Ett 20-tal väktare kontrollerade och scannade ID-handlingar på perrongen till spår ett på Kastrup natten till måndagen. Det första ID-kontrollerade Öresundståget avgick efter midnatt från Kastrup. Fem kontrollområden med 34 slussar monterades upp på perrongen vid Kastrup tågstation, Köpenhamns flygplats, på söndagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT
Annons
Annons
X

Ett 20-tal väktare kontrollerade och scannade ID-handlingar på perrongen till spår ett på Kastrup natten till måndagen. Det första ID-kontrollerade Öresundståget avgick efter midnatt från Kastrup. Fem kontrollområden med 34 slussar monterades upp på perrongen vid Kastrup tågstation, Köpenhamns flygplats, på söndagskvällen.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X