150 000 deltidsanställda kvinnor vill jobba mer

På onsdag lämnar Heltidsutredningen besked om ifall möjligheten att anställa på deltid ska begränsas. På torsdag presenteras en utredning om vilka möjligheter som bör finnas för att ta partiell tjänstledighet. Svenskt Näringsliv anser dock att båda utredningarna hör hemma i papperskorgen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bland de arbetslösa finns en grupp som sällan synliggörs. - Över 150 000 kvinnor arbetar mindre än de vill göra, många av dem har inte rätt till a-kassa, säger Jan Ottosson, docent vid Arbets-livsinstitutet.

Det är främst inom tre sektorer på arbetsmarknaden som problemen är störst: vård och omsorg, hotell och restaurang samt inom handeln, enligt Arbetslivsinstitutet. Samtliga är kvinnodominerade sektorer. Deltidsarbetslösheten minskade visserligen under en period på 2000-talet, men samtidigt ökade antalet personer som hade tillfälliga anställningar.
Just nu är antalet kvinnor som är deltidsarbetslösa eller har någon form av tillfällig anställning över 115 000, vilket är fler än antalet kvinnor som är heltidsarbetslösa, 105 000. Bland män är antalet deltidsarbetslösa och med tillfälliga anställningar knappt 50 000.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons