Annons
X
Annons
X

”15 miljoner är symboliskt”

Fildelningens konsekvenser enligt branschföreträdarna

Läs mer

slaget om nätherraväldet blogg.svd.se Direkt till Sam Sundbergs blogg blogg.svd.se Min mormor var också pirat blogg.svd.se om The Pirate Bay svd.sesam.se

”15 miljoner är symboliskt”

Skivbolagsorganisationen Ifpi kräver 15 miljoner kronor i ersättning från Pirate Bay.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Sett till värdet av alla förlorade intäkter är det en symbolisk summa, säger Ifpis ordförande Ludvig Werner.

  Annons
  X

  Försäljningen av cd-skivor har halverats under 2000-­talet, vilket ökningen av digital försäljning inte alls väger upp. Fildelningen har haft en väldigt negativ påverkan, anser Ludvig Werner. Han avfärdar studier som talar om positiva ekonomiska effekter:

  – Det finns ännu fler undersökningar som pekar på det motsatta.

  ”Det allvarligaste problemet”

  Bokförsäljningen ökade med över 40 procent mellan 1998 och 2007. Åtalet innefattar inte heller några böcker. Ändå beskriver Förläggareföreningens ordförande Kjell Bohlund fildelningen som branschens allvarligaste problem just nu.

  – Ljud- och kursböcker är tillväxtområden som har slutat öka de senaste åren. Det finns en risk att fildelningen av böcker ökar.

  Att fildelning skulle gynna ekonomin köper han inte.

  – Vi skulle inte klaga om vi inte trodde att det här var dåligt för branschen. Det handlar inte bara om ekonomi, utan om upphovsmannens rätt att förfoga över sitt verk.

  ”Vi gick miste om 7,5 miljarder”

  Förra året ökade försäljningen av dataspel med 34 procent i Sverige. Enligt Per Strömbäck på Dataspelsbranschen visar dock undersökningar att 7 av 10 spel som spelas är illegala kopior.

  – Vi sålde dataspel för drygt tre miljarder kronor. Om det utgör 30 procent så gick vi miste om sju och en halv miljard.

  Dataspelsbranschen har inte krävt skadestånd av Pirate Bay, men Per Strömbäck utesluter inte att det sker i en separat process.

  – Olovlig fildelning av spel ökar i takt med bandbredden.

  ”Illegal fildelning är inte positivt”

  Genom lobbyorganisationen Antipiratbyrån har filmbranschen agerat starkt mot illegal fildelning. Till skillnad från skivindustrin har man dock haft allt annat än kristider.

  2007 var ett internationellt rekordår för biobesök. I Sverige ökade förra året både biobesöken och dvd-försäljningen. Trots det är Johan Holmer på Sveriges filmproducenter orolig.

  – Siffror från SOM-institutet indikerar att 25 miljoner filmer laddas ner per år i Sverige, de flesta illegalt. Att illegal fildelning skulle vara positivt faller på sin egen orimlighet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X